inici > la custòdia del territori > què és > els orígens i la situació arreu del món

Els orígens i la situació arreu del món

La custòdia del territori (land stewardship, en anglès) té els orígens a final del segle XIX a Amèrica del Nord i a països del nord d’Europa, on s’ha anat consolidant durant els anys 80 del segle XX. Al nostre país no es va començar a plantejar i aplicar-se fins més recentment.

Els EUA, bressol i capdavanters en la custòdia del territori

Trustees of (public) reservations (Patronat de reserves) és la primera entitat de custòdia de la història, creada el 1891 a Massachusetts (nord-est dels EUA). Cap al 1930 el Servei de Parcs Nacionals dels EUA va començar a utilitzar els acords de custòdia (títols de conservació) per protegir el paisatge a l’entorn de noves autopistes del sud del país, i el Servei dels Peixos i la Vida Salvatge en la protecció de les grans pastures centrals de l’Amèrica del Nord. El 1950 hi havia 53 entitats de
custòdia al conjunt dels EUA.

Entre 1964 i 1980 s’aprova la nova legislació que dóna impuls a la custòdia del territori, tant en l’àmbit federal del conjunt dels EUA com als diferents estats. Novament és l’estat de Massachusetts qui el 1969 aprova el seu Massachusetts conservation restriction Act, que esdevé la legislació més complerta i innovadora sobre custòdia del territori.

El 1981 ja hi havia 481 entitats de custòdia als EUA, l’any 2000 s’arribava a 1.263, i al darrer inventari de la Land Trust Alliance , de 2005, a 1.667.

Extensió a d’altres països

La custòdia del territori també interessa i està vigent més enllà dels EUA. El 1985 van començar els primers programes de contacte amb propietaris al Canadà per aconseguir acords verbals de custòdia. En la dècada dels 90 gairebé totes les províncies canadenques aproven les seves legislacions de promoció de la custòdia, i ja al segle XXI es va avançant amb nous mecanismes.

Europa ha tingut la seva pròpia trajectòria de custòdia del territori, més deslligada dels models dels EUA que d’altres regions del món que els segueixen més. A més compta també amb entitats de custòdia històriques, com el National Trust de Gran Bretanya (creat el 1895), Natuurmonumenten dels Països Baixos (1905), Oasi WWF
Itàlia (1971), Conservatorie du Littoral de França (1974), etc.

Durant el segle XXI, la custòdia del territori ha consolidat el seu procés d’expansió arreu del món i ja és present en més de 50 països i estats d’arreu del món.

Un dels últims passos importants ha estat la creació, en el marc de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN), d’un grup de treball sobre custòdia del territori, una iniciativa sorgida arran del Congrés Mundial de la Natura que va tenir lloc a Barcelona l’octubre de 2008. La xct forma part d’aquest grup en el marc de la seva estratègia per crear vincles internacionals , sobretot amb d’altres xarxes de custòdia d’arreu del món.