Inici > iniciatives xct > projecte grundvtigProjecte Eramus + Fomentar l'accés a la terra per a una nova generació d'agricultors agroecològics

El projecte, titulat Fomentar l'accés a la terra per a una nova generació d'agricultors agroecològics (2014-1-FR01-KA204-008763), pretén fomentar l'accés a la terra gràcies a la generació i intercanvi de nou coneixement, està dotat de 420.000€, té una durada de 3 anys, i està sent executat entre 9 socis de 7 països diferents: Terre de Liens (França), Terre-en-vue (Bèlgica), AIAB Lazio (Itàlia), Regionalwert AG (Alemanya), Soil Association i The Winged Horse Trust (Regne Unit) i Rurbans, i XCT(Catalunya).

El projecte, que es va iniciar a l’octubre vol intercanviar coneixements i generar-ne de nous per tal d’analitzar la situació actual de l’accés a la terra a diferents països europeus, i facilitar que els joves agricultors, que treballen a petita escala i amb pràctiques agroecològiques, puguin tenir l'accés a la terra garantit.

Aquest projecte té per objectius
  1. Fer un directori per identificar les organitzacions europees clau que treballen sobre l'accés a la terra, i crear un pol de sinergies per facilitar la coneixença i l’accés a eines i recursos.
  2. Compartir la problemàtica sobre qüestions d'accés a la terra i les iniciatives existents amb un públic més ampli.
  3. Desenvolupar una pàgina web com a centre de recursos sobre aquest tema.
  4. Fomentar el paper de les autoritats locals per garantir l'accés a la terra i desenvolupar i compartir recursos en el paper de les autoritats locals en l’accés a la terra
  5. Respondre a les necessitats dels nous pagesos per a l'accés inicial a la terra i la promoció de les granges de prova i arrancada.
  6. Analitzar la viabilitat de les petites explotacions agrícoles i els seus impactes territorials.
  7. Millorar la comprensió i ús de les opcions de tinença de la terra i de custòdia del territori, així com proposar-ne de noves.
  8. Destacar el paper de l’agricultura sostinguda per la comunitat (CSA) per permetre l'accés a la terra, així com reforçar el vincle entre la xarxa d’iniciatives cíviques per l’accés a la terra i el moviment CSA a Europa.
Gràcies a la flexibilitat d’aquest projecte, la xct participa en aquells objectius que més se centren en l’activitat de la custòdia del territori, i com aquesta eina pot garantir l’accés a la terra (4 i 7) i els objectius de divulgació comuns a tots els membres (1, 2 i 3).

El nou programa Erasmus+ per al període 2014-2020 s'emmarca en l'estratègia Europa 2020, en l'estratègia Educació i Formació 2020 i en l'estratègia Rethinking Education i engloba totes les iniciatives d'educació, formació, joventut i esport. Aquest nou programa se centra en l'aprenentatge formal i informal més enllà de les fronteres de la UE, amb una clara vocació d'internacionalització obrint-se a tercers països amb l'objectiu de millorar les capacitats educatives i formatives de les persones per a l'ocupabilitat d'estudiants, professorat i treballadors i treballadores.

Notícies de l'Erasmus+
04/12/2014 - Primera trobada de coordinació del projecte Eramus+ d'accés a la terra
26/11/2014 - Petició al Parlament Europeu per millorar les polítiques d'accés a la terra
08/09/2014 - S'acaba el projecte Grundtvig, però continuem treballant per l'accés a la terraProjecte GRUNDTVIG

El projecte Grundtvig European Experience-Sharing on Providing Land for Local Sustainable Agriculture - Land Acces ha estat liderat per l’entitat francesa Terre de Liens, i hi han participat 7 entitats sòcies: Terre de liens, Terre-en-vue ASBL, AIAB Lazio, Regionalwert AG, Viva Sol, Soil Association, i la XCT.  Aquest projecte, inicita la primavera de 2012, ha finalitzat el juny de 2014.


L’objectiu principal del projecte ha estat compartir experiències i eines per facilitar l’accés a terres agràries als petits agricultors, com gestionar i finançar aquests projectes, etc. La XCT hi ha aportat l'experiència de custòdia agrària, com a metodologia per a donar suport als agricultors, i explorar les seves possibilitats com a via d’accés a la terra per a projectes agrícoles de proximitat i que integrin la conservació del territori. En el projecte hi ha participat activament el Grup de Treball de Custòdia Agrària, però també altres membres de la XCT a les seves activitats d'intercanvi. Consulteu el procediment.

Podeu consultar el pla d'activitats, així com tota la informació relacionada amb el projecte LAND ACCESS (programa d'activitats, memòries, fitxes de les entitats participants, etc) en un grup específic al Campus XCT. També podeu llegir els casos d’estudi ja desenvolupats sobre algunes iniciatives del projecte.

El Grundtvig és un programa d’educació permanent per adults de la Unió Europea, que tenen per objectiu la millora de la qualitat i la dimensió europea de l’educació d’adults. Els projectes Grundtvig (associació d’aprenentatge) tenen un pla d'activitats, i subvencionen mobilitats. Una mobilitat és el viatge d'una persona a una activitat del projecte (realitzada fora del país d’origen). Així, se subvenciona el cost de desplaçament i allotjament a les activitats del projecte. El projecte té un programa d'activitats comú, i també es poden realitzar trobades específiques entre entitats sòcies del projecte.

Casos d'Estudi d'entitats participants al projecte

Recopilació de casos d'estudi d'entitats catalanes que han participat al projecte.

Notícies del Grundtvig

19/05/2014 - El grup de Custòdia Agrària participa a Milà en un seminari sobre ciutat i agricultura
07/05/2014 - Visita internacional d’experiències de custòdia agrària a Catalunya
03/04/2014 - Visita a experiències catalanes d’accés a la terra
06/03/2014 - Seminari sobre continuïtat al sector agrari - Projecte Grundtvig
06/11/2013 - Trobada del projecte Grundvig Land Acces a Roma
08/10/2013 - Memòries de Lituània: una experiència professional (i personal), única, autèntica i rural
03/10/2013 - Recuperar la pagesia i conservar el mosaic rural a Lituània
03/10/2013 - La custòdia agrària, tema d'opinió al New York Times
04/09/2013 - Land partnerships, una filosofia d’acord per a la gestió de terres agràries
20/05/2013 - Regionalwert AG a Freiburg (Alemanya): un model exemplar de suport a la pagesia ciutadana
07/02/2013 - Voleu participar al projecte Grundtvig Land Access?
10/01/2013 - Land Access, un projecte per treballar l’accés a la terra i un nou model de pagesia
10/12/2012 - Crònica de la Jornada Tècnica "Noves formes d'accés i suport a la pagesia"
05/09/2012 - La xct participa en el projecte Grundtvig Land AccessLa Xarxa Europea d'Iniciatives cíviques per l'accés a la terra

La Xarxa Europea d'Iniciatives Cíviques per a l'accés a la terra per a una agricultura sostenible neix arran d'unir forces per preservar les terres per a l'agricultura local i sostenible, un problema creixent a Europa, i aglutina una sèrie d'iniciatives cíviques que han sorgit a Europa per fer front a les dificultats que enfronten els petits agricultors en l'accés a la terra. Aquestes iniciatives operen mitjançant l'adquisició de la terra o mitjançant acords amb els propietaris de terres.

Actualment la Xarxa Europea d’Accés a la Terra reuneix a dotze organitzacions de 7 països, principalment d'Europa Occidental:
• Regne Unit: Soil Association Land Trust i Biodinamic Land Trust
• Bèlgica: Terre-en-vue i Land-en-zicht
• Alemanya: Regionalwert AG
• França: Terre de Liens
• Catalunya, Espanya: Xarxa de Custòdia del Territori, Rurbans / Terra franca
• Itàlia: Associazione Italiana per l'Agricoltura biològica, Terra futura, Campi aperti
• Lituània: Viva sol