Titols i resum a tot arreu
Hasta el 5 DE FEBRERO se encuentra abierta la inscripción para una nueva edición del CURSO DE COMUNICACIÓN EN ESPACIOS NATURALES PROTEGIDOS, en modalidad semipresencial o bien completamente online, que se desarrollará entre FEBRERO y ABRIL de 2018, con sesiones presenciales (opcionales) programadas el 19 y 20 de marzo en Madrid.

Existe la opción de matrículas reducidas para estudiantes, desempleados y técnicos de administraciones miembros de EUROPARC-España. Es bonificable por la Fundación Tripartita.

Toda la información sobre el mismo se puede consultar en este enlace.

Para mas información consulta el formulario de inscripción o bien contactar con formacion@fungobe.org
 
L’ACA vol promoure els acords de custòdia fluvial entre els actors del territori implicats per fomentar la millora i la restauració dels ecosistemes aquàtics. En aquest marc, el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (Decret 1/2017) contempla inversions de 1,6 M€ fins al 2021 per ajudes que permetin l’assoliment d’aquest objectiu i aconseguir els objectius de bon estat de les masses d’aigua d’acord amb la planificació aprovada.

Arran de la publicació de les bases d’una línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en zones humides amb acords de custòdia (Resolució TES/90/2018, de 25 de gener), l’ACA, en col·laboració amb el DTES, organitza aquesta sessió informativa per explicar i guiar a les entitats i altres ens interessats el procediment per tramitar els convenis de custòdia fluvial i per sol·licitar la subvenció, així com l’objecte i la finalitat d’aquestes.

ORDRE DEL DIA
09:15 - Recepció i acreditació
09:30 - Benvinguda. Marta Subirà. Secretària de Medi Ambient
09:45 - Convenis de custòdia fluvial. Bases i procediment de tramitació administrativa
10:00 - Subvencions de custòdia fluvial. Bases i procediment de tramitació administrativa
10:15 - Pausa - cafè
10:40 - La XCT i els acords de custòdia fluvial
11:00 - Exemples de convenis en marxa: cas de la Fundació Emys i La Sínia
11:30 - Torn de preguntes i comentaris
12:30 - Clausura

Participants
Agència Catalana de l'Aigua
Àrea de la Gestió del Medi
Diego Moxó
Toni Munné
Eve Garcia
Caro Solà

Demarcacions Territorials
Representants de les Demarcacions Territorials i tècnics a càrrec dels convenis de custòdia

Xarxa de Custòdia del Territori
Anna Subirana
Marc Vilahur
Pere Josep Jiménez
Hector Hernàndez

Lloc de realització. Atenció: s'ha realitzat un canvi d'ubicació de sala. Es realitzarà al Palau Robert (Sala de Cotxeres Passeig de Gràcia, 107).

És necessària inscripció prèvia a través del formulari d'inscripció.

Per a més informació consulteu el programa de l'acta

 
Data: 15/03/2018
Hora: 09 : 30
Localització: Seu de l'ACA. Barcelona
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 938866135
Cost: Gratuït però amb inscripció prèvia a través del formulari online
13 de març a les 9:30 hores a ESADE Fòrum (Av. Pedralbes 60-62 de Barcelona)

Banc de Recursos celebrarà el dia 13 de març una jornada on empreses i entitats reflexionaran sobre la col·laboració mútua com a eix d’innovació sostenible i economia circular. L’acte tindrà lloc de 9:30 a 14:00 hores a Barcelona a ESADE Fòrum. En el transcurs d’aquest, s’exposaran diversos exemples de col·laboracions entre empreses i entitats, gràcies a les quals s’han assolit nous models de negoci, productes, serveis o processos centrats en la innovació sostenible i l’economia circular.

La jornada estarà presentada pel director de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, Ignasi Carreras; i la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva. La cloenda anirà a càrrec del president de Fundació Banc de Recursos, Jesús Lanao; el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx; i la directora associada de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, Sonia Navarro.

Ponents i diàlegs
Entre els ponents, comptarem amb Àngel Pes, president de la Red Española del Pacto Mundial (Global Compact); i Sonia Ruiz, de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE i moderadora de l’acte. En els diàlegs hi participaran el director de Veritas, Silvio Elias; el gerent d'Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx; el sotsdirector de Turisme de Barcelona, Albert de Gregorio; representants d’Aigües de Barcelona, Tàndem Social-Deriva 360, Fundació Rubricatus i Fundació Banc de Recursos
L’accés a aquest acte és gratuït però requereix inscripció prèvia omplint un breu formulari

Aquesta és la segona jornada de diàleg entre empreses i entitats que Banc de Recursos organitza en el marc de la campanya de sensibilització en RSE col·laborativa. La primera jornada, sobre gestió de residus i recursos, va tenir lloc el 28 de març de 2017 al Palau Robert de Barcelona.

Aliat estratègic
La Fundació Banc de Recursos va néixer l’any 1996 amb la voluntat de lluitar per una distribució més justa de la riquesa i un model de consum sostenible posicionant-se com un aliat estratègic en la gestió responsable dels actius empresarials. Amb el Pont Solidari i el Pont Alimentari, l’entitat ofereix serveis alternatius que aporten valor social, mediambiental i estalvi econòmic. El primer promou la reutilització de materials i equipaments d’empreses (excedents o utilitzats però que encara estan en bon estat) derivant-los cap a entitats socials. El segon, més recent i desenvolupat en col·laboració amb Rezero, impulsa la reducció del malbaratament alimentari i la solidaritat en l’àmbit de la restauració i la distribució.       

Per a més informació consulta el Programa.
 
Data: 13/03/2018
Hora: 09 : 30
Contacte: Banc de recursos
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
La utilització del control biològic en espais verds en pobles i ciutats del nostre país està augmentant per tal de reduir l’ús de productes químics dins dels nuclis urbans.
L’objectiu d’aquesta jornada és el de compartir informació i experiències en aquest àmbit per tal de proporcionar eines als gestors i tècnics municipals.

PROGRAMA (consultar programa en PDF)
9.45 h Inscripcions i lliurament de la documentació
10.00 h Presentació de la jornada
10.10 h El control biològic en espais verds: conceptes i experiències
     Sr. Xavier Pons, Universitat de Lleida.
11.00 h Experiències de control biològic en espais verds a Catalunya
     Sra. Judith Meseguer, tècnica en Gestió Integrada de Plagues.
11.30 h Pausa
11.45 h Experiències europees en control biològic en espais verds
     Sr. Thibault Crance, Koppert Biological Systems.
12.35 h Experiència de Gestió Integrada de Plagues a les àrees verdes de Malgrat de Mar
     Sra. Mònica Bedós, tècnica assessora en Gestió Integrada de Plagues i Sr. Carles Garcia, Ajuntament de Malgrat de Mar.
12.55 h Taula rodona entre els diferents ponents i amb la participació del públic assistent
13.30 h Cloenda de la jornada

Lloc de realització: Espai AQUA. Polígon Industrial Mas Garriga, s/n. 17403 - SANT HILARI SACALM

Organitza: Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar

Inscripcions a ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt


 
Data: 01/03/2018
Localització: Espai AQUA. Sant Hilari Sacalm
Contacte: Càtedra Aqua
Telèfon: catedraaqua@santhilari.cat
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
PROGRAMA (consultar programa en PDF)
10.00h. Reunió del Grup de Treball de Custòdia Municipal
Si esteu interessats en formar part del grup de treball i assistir a la reunió, aviseu-nos prèviament en el moment de fer la inscripció a la sortida tècnica.

11.30h. Pausa

12.00h - 14.00h. Visita de camp

INSCRIPCIONS
La sortida és gratuïta i oberta a tothom. Per participar-hi és necessari que envieu un mail a asubirana@xct.cat tot especificant el vostre nom, cognoms, número de telèfon, entitat a la que pertanyeu (si escau). També podeu contactar amb la XCT al 93 886 61 35 (pregunteu per l’Anna).

PUNT DE TROBADA
A les 10:00 al Pavelló Esportiu de Sant Julià de Ramis (Plaça 1 d’octubre). Si només voleu participar a la Sortida Tècnica, el punt de trobada és el mateix, a les 11:45  http://bit.ly/2nlc9lO

D’ençà dels anys 60’, Sant Julià de Ramis ha experimentat un creixement polinuclear en forma d’arxipèlags on sovint s’hi ha barrejat teixit industrial i residencial, generant espais poc harmònics i funcionals. A més, el nombrós conjunt
d’infrastructures viàries que passen pel municipi ha contribuit a agreujar aquesta situació de desconnexió, tant física com psicològica, entre els diferents veïnats, fet que ha condicionat, i molt, l‘establiment d’un teixit social dinàmic.

La riera de la Rasa que travessa el municipi per diversos veïnats abans de vessar les seves aigües al riu Ter suposa una oportunitat per revertir aquesta situació. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament es pretén recuperar-lo com un dels eixos vertebredors de la mobiltat no motoritzada i com a espai públic emblemàtic. Amb aquest intenció es va encarregar l’any 2006 el «Projecte d’adequació de la riera de la Rasa al seu pas pel municipi de Sant Julià de Ramis» del qual se n’han executat ja algunes de les seves fases. Una d’elles correspon a l’àmbit de les Alzines Clares, un espai molt petit que, malgrat el topònim, es tracta d’una d’una roureda de roure martinenc amb platans crescuts al mateix llit del torrent, finca en mans privades a través de la qual es pretén recuperar la vialitat i la connectivitat amb els camins i carrers que donen accés al veïnat del Golf Girona.

La possibilitat d’intervenir en finques privades que els acords de custòdia ens ofereixen ha obert la porta a poder reactivar aquest projecte tant important pel nostre municipi des de tants punts de vista.

Ens acompanyarà en aquesta visita:
Dra. Anna Ribas Palom, Catedràtica d’universitat al Departament de Geografia i l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona.
Sr. Pere Pujolràs, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis

 
Data: 22/02/2018
Localització: Sant Julià de Ramis
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 938866135
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia a asubirana@xct.cat
El divendres 16 de febrer de 2018 es celebrarà el 3r congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (TSAcat) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

En aquesta ocasió des de l'organització han prioritzat el fet d’involucrar les entitats en l’organització del congrés des de l’inici, i ho han fet recollint les seves expectatives per al 3r congrés mitjançant un formulari online, i tenint en compte les avaluacions del passat congrés. També han creat un Comitè Organitzador per enriquir els continguts del congrés, el qual està format per 12 entitats.

El 3r Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya vol esdevenir un lloc de trobada i reflexió per estructurar, enfortir i donar dimensió social al tercer sector ambiental català. Concretament, amb el 3r congrés del TSAcat es vol aconseguir:
  • Facilitar la coneixença entre entitats del TSAcat i l’establiment d’aliances i col·laboracions.
  • Contribuir a la construcció d'una identitat compartida i a la pertinença de sector.
  • Treballar la incidència social i política per àmbits.
  • Treballar els reptes ambientals per als propers anys i què podem fer com a sector per afrontar-los.
Trobareu tota la informació del congrés (programa, objectius, llocs, com efectuar la inscripció...) a la web del congrés: www.3congrestsa.cat


 
Data: 16/02/2018
Localització: CCCB Barcelona
Contacte: Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment