Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Colòmbia i Catalunya comparteixen l’experiència en Custodia del Territori

Dilluns 4 Octubre 2010 - 17:39

Aquesta setmana Fundació Natura de Colòmbia visita a propietaris, ajuntaments i entitats amb experiències de custodia del territori arreu de Catalunya.
Des de 2007, per llei, els ajuntaments i administracions regionals de Colòmbia dediquen l’1% dels seus ingressos a la compra i manteniment de terrenys estratègics per a la conservació dels recursos hídrics i a programes de pagament per serveis ambientals, i la custodia pot ser l’eina per gestionar-ho.

Fundación Natura és una organització no governamental (ONG) sense ànim de lucre creada el 1984 amb la missió de contribuir a la conservació la diversitat biològica de Colòmbia i a la cerca d'alternatives d'ús sostenible dels recursos naturals. Durant els seus 25 anys d'existència, la Fundació ha tingut un paper rellevant en els estudis de base per a la creació i conservació d'àrees silvestres protegides d'alta diversitat biològica. En els últims temps la Fundació ha enriquit el seu enfocament de conservació, a través de la incorporació i desenvolupament de conceptes essencials i estratègies innovadores, als quals vol incorporar la custòdia del territori.

Clara Solano, Subdirectora de Conservación e investigación de Fundación Natura de Colòmbia, visita fins aquest dijous a ajuntaments, institucions i entitats de custòdia a Osona (Ajuntament de Vic i Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis/Fundació Museu Industrial del Ter), Barcelonès (Obra Social CatalunyaCaixa), Bages (Obra Social CatalunyaCaixa), Gironès (Ajuntament de Girona i Diputació de Girona), la Selva (Ajuntament de Cassà de la Selva), Alt Empordà (IAEDEN) i Pallars Jussà (Ajuntament de Tremp i Estació Biològica del Pallars Jussà). En contacte amb propietaris, entitats de custòdia i ens locals, Solano coneixerà de primera mà com els municipis i les entitats catalanes aposten per la custodia, i analitzarà com és d’aplicable aquest model a Colòmbia.

Fundación Natura està estudiant la creació d’una entitat de custòdia amb capacitat per col•laborar amb els ajuntaments i administracions regionals colombianes que vulguin gestionar a través de la custòdia els terrenys que adquireixen, per compromís legal, amb finalitat de conservar-ne els recursos hídrics. La regió de Cundinamarca, al centre de Colòmbia, té ja 465 propietats amb una extensió superior a les 60.000 Ha.
Aquesta visita forma part del conveni de col•laboració entre The Nature Conservancy, la principal entitat mundial de custòdia i la Xarxa de Custòdia del Territori, amb l’objectiu de fomentar la capacitació i reforçament mutu de la custòdia entre Amèrica Llatina i Catalunya.

4 d’Octubre de 2010
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies