Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

MediaResponsable ajuda a restaurar una reserva natural

Dijous 7 Juliol 2011 - 13:14

Més de 35 persones van participar en aquesta jornada de restauració.


Text: MediaResponsable

Les plantacions d'arbres són de ben segur les accions de voluntariat mediambiental més habituals. No ho és tant l'extracció d'espècies, un exercici no per això menys valuós per a la recuperació de l'equilibri natural d'una zona. És el cas de la jornada de voluntariat que va viure MediaResponsable el dissabte 4 de juny en una reserva natural de Viladecans (Barcelona). Més de 35 persones entre empleats, familiars i clients de l'editorial van extreure espècies exòtiques i invasores en una pineda de l'espai denominat El Remolar, en una acció coordinada per Acciónatura.

Es tracta d'una pineda d'unes 25 hectàrees que des dels anys 60 i fins al 2002 va formar part del càmping el Toro Bravo, arribant a albergar fins a 10.000 persones en temporada alta. Posteriorment, la va adquirir Aena causa de l'ampliació de l'aeroport del Prat i la hi va cedir a l'Ajuntament de Viladecans, que manté un acord amb Acciónatura per dur a terme un projecte mediambiental.

Així, en una primera fase, aquesta ONG pretén eliminar l'impacte derivat de la forta pressió humana que va rebre aquesta àrea mentre va ser un càmping. Per això, l'equip de MediaResponsable participar en l'extracció d'espècies exòtiques i invasores: plantes i arbres de jardí que els campistes van plantar en el seu moment i que ara entorpeixen l'equilibri natural. I no ho només això, també es van recollir residus com antenes, cables, interruptors ...

In crecendo
Després de les instruccions inicials, l'equip de MediaResponsable es va desplegar per la zona amb aixades i pics per a extreure les espècies exòtiques, sempre sota l'assessorament dels experts d'Acciónatura. Fins als més petits van acostar l'espatlla i amb pales de reduïdes dimensions també van treure plantes no autòctones.

Així, es van extreure petits oliveres, iuques, moreres i altres plantes de jardí que s'havien expandit després del tancament del càmping. Els voluntaris es van emprar a fons perquè algunes d'aquestes espècies tenien arrels molt més profundes del que podia semblar en un principi.

Sembla que el dinar va donar energia a l'equip de MediaResponsable perquè cada vegada es va anar animant amb exemplars més grans, arribant a treure moreres de fins a tres metres.

Els representants d'Acciónatura es van mostrar gratament sorpresos per aquesta resposta i van assenyalar que mai un equip de voluntaris havia extret espècies tan grans a la zona.

Després l'acció de voluntariat, aquest pineda mediterrani de pi Piñero sobre dunes litorals, declarat de conservació prioritària per la Unió Europea, va recobrar un aspecte més semblant a l'original.

De fet, l'ONG té previst, després d'aquesta primera fase d'extracció i neteja, la plantació d'espècies autòctones a la zona.

La jornada de voluntariat també va despertar l'interès mediàtic. De fet, una unitat mòbil de TV3 es va desplaçar fins a la zona per explicar en directe en el "Telenotícies Migdia 'com s'estava desenvolupant l'acció.

Al final, en els rostres cansats per l'esforç es van dibuixar somriures de satisfacció per ajudar a una pineda a recobrar la seva esplendor natural.

Imatge i Text > Mediaresponsable

MediaResponsable és membre col·laborador de la xct des del 2009 i ha col·laborat en diverses ocasions en el Programa Empreses d'acord amb la terrra. Agraïm la seva implicació amb la custòdia del territori!

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies