Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La Xarxa de Custòdia del Territori celebra 10 anys de la seva creació

Dimecres 6 Març 2013 - 17:42

• La missió de la Xarxa de Custòdia del Territori és impulsar la custòdia del territori com a estratègia de participació de la societat en la conservació i gestió del medi natural, rural i urbà.

• Actualment agrupa més de 150 organitzacions associades en favor de la custòdia del territori.

Durant aquests 10 anys de funcionament de la xct s’han assolit molts reptes: s’ha consolidat el model de custòdia del territori (CdT) com a estratègia de conservació, s’ha inclòs la CdT en vàries lleis nacionals i estatals, s’ha treballat per assolir una custòdia de qualitat, s’ha donat assessorament i suport a les entitats de custòdia, s’ha avançat en el reconeixement social d’aquesta estratègia a través del portal web viulaterra.cat i s’ha fet xarxa amb organismes internacionals afins. Actualment compte amb més de 150 organitzacions membres associades en favor de la custòdia del territori i més de 600 acords de custòdia comptabilitzats a Catalunya.

També queden, però, molts reptes per assolir com ara un major reconeixement de la custòdia del territori per part de les administracions públiques, l’aplicació d’incentius fiscals, l’impuls del mercat de custòdia, un major autofinançament o un augment del reconeixement social entre d’altres. Des de la xct seguirem treballant amb compromís, professionalitat, perseverança  i il•lusió per assolir-hi.

Agraïm a totes les persones i organitzacions membres de la xct el seu suport, així com al Departament de Territori i Sostenibilitat i la Universitat de Vic, que ens donen suport estructural, i totes aquelles organitzacions que han col·laborat amb la xct durant aquests 10 anys, destacant l’Obra Social de Catalunya Caixa (actualment Fundació Catalunya – La Pedrera), Fundación Biodiversidad i Ashoka entre d'altres.

Com ho celebrem?

Per celebrar aquests 10 anys animem a tothom qui vulgui que ens faci arribar les seves impressions sobre la tasca de l’entitat i de la custòdia del territori via twitter #10xct o enviant un correu electrònic a asubirana@custodiaterritori.org. Les vostres aportacions es van publicant a la nostra web (www.xct.cat/ca/xct/10xct.html). Ja hem rebut alguns comentaris:

En l'univers polièdric de les entitats de custòdia del territori, la xct també és una universitat en si mateixa: ens informa abastament i ens forma amb innovació. Ens ajuda i ens sedueix: compta amb nosaltres i nosaltres comptem amb ella; som qui som i com som, i som xct alhora” (Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu del Ter).

Actualment, un referent des de la distància, algú que treballa per tu, que et dóna suport quan et cal i que  farà que recullis algun fruit de la feina ben feta.” (Ajuntament de Tremp).

D'aquí 10 anys m'imagino una XCT rodejada d'entitats fortes, enfocada a coordinar i promoure accions conjuntes entre aquestes entitats i fomentant-ne una difusió comuna” (Fundació Emys).

Per altre banda es preveu una petita celebració d’aquests 10 anys de la xct a la propera Assemblea Anual de membres, prevista pel proper juny i en la 1a trobada de propietaris en custòdia a Catalunya.


Orígens de la xct
Tot i que vàries entitats i persones de Catalunya ja prenen contacte amb la custòdia del territori durant la dècada dels 90 del segle passat, en visites i intercanvis als Estats Units de professionals catalans de la conservació de la natura, no és fins el novembre de l’any 2000 que es va organitzar el Seminari Internacional de Custòdia del Territori al castell de Montesquiu. El seminari va culminar amb la Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori, el document marc de custòdia del territori a Catalunya. En aquesta declaració es proposa, entre d’altres coses, crear i posar en marxa la Xarxa de Custòdia del Territori.

Durant el 2002 té lloc el procés de constitució de la xct per part d’un grup impulsor. S’elabora el 1r Pla Director de la xct amb participació de les organitzacions interessades, s’inicia la distribució d’un noticiari electrònic mensual, es fa una compareixença explicativa davant el Parlament de Catalunya i se cerquen les fonts econòmiques per al funcionament de la xct.

Finalment, la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) es constitueix formalment el 6 de març de 2003 (consulteu l’acte fundacional) a la Universitat de Vic, amb 33 organitzacions fundadores.

Podeu consultar un recull d’imatges dels orígens de la xct (2000-2005).

La custòdia del territori i la xct
La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies