Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Sentència del Tribunal Constitucional a favor de la gestió de l'IRPF per ajuts ambientals

Dimarts 4 Juny 2013 - 16:06

La sentència es va publicar el passat 9 de maig.

A la sentència el Tribunal Constitucional dóna la raó a la Generalitat de Catalunya en matèria d'ajuts socials de caràcter ambiental provinents de l'IRPF. Aquesta és una noticia positiva pel col·lectiu de custòdia del territori i ambiental del conjunt de l'estat espanyol, donat que permetrà que la ciutadania doni suport a les ONG's locals i del seu territori al marcar la casella del 0,7% de l'IRPF.

Com a conseqüència l'estat haurà de permetre a la Generalitat convocar i gestionar els ajuts, provinents de l’assignació tributària de l’IRPF que es destina a programes per a la defensa del medi ambient. El Tribunal Constitucional ha donat la raó a la Generalitat en una sentència  sobre el conflicte positiu de competència contra l’Estat plantejat l’any 2009 contra una Ordre del Govern espanyol relativa a subvencions per finalitats d’interès social de caràcter ambiental. La Generalitat considera que la gestió estatal d’aquests ajuts vulnera les competències catalanes en matèria de medi ambient i de foment i que cal una distribució territorial dels fons entre les Comunitats Autònomes, perquè convoquin i gestionin els ajuts de manera descentralitzada. En concret, interpreta com a vulnerades les competències en matèria de medi ambient i foment previstes als articles 114 i 144 de l’Estatut.

La dotació d’aquestes subvencions prové de l’assignació tributària de l’IRPF destinada a programes relacionats amb la defensa del medi natural i la biodiversitat, la utilització sostenible dels recursos naturals i la prevenció de la contaminació i el canvi climàtic, inclosos en la casella “altres fins d’interès social” de la declaració de la renda. Aquesta casella permet escollir els ciutadans destinar el 0,7% de l'IRPF al finançament de projectes socials a través d'entitats socials i organitzacions no governamentals o bé a l’Església catòlica.

Es dóna el fet que Catalunya aporta a aquesta recaptació per a finalitats socials al voltant del 25% del total de l’Estat, mentre que només hi retorna el 19% que li correspon per població, ja que el percentatge de ciutadans que marquen la casella destinada a les finalitats socials és superior a la mitjana de l’Estat. A més, fins ara, en l’àmbit ambiental, només poden accedir a les subvencions les organitzacions que són d’àmbit estatal i tenen projectes en un mínim de 5 Comunitats Autònomes. A la pràctica, cap entitat del tercer sector ambiental català s’hi pot acollir. D’aquesta manera, es calcula que el deute de l’Estat per aquest concepte se situa al voltant dels 4 milions d’euros, que haurien hagut de rebre aquestes entitats en els últims quatre anys.

La Generalitat exigirà ara que el govern de l’Estat compleixi la sentència, canviant les ordres de subvencions, per prioritzar els ajuts a les entitats del tercer sector ambiental de Catalunya. Aquesta sentència se suma a d’altres que ja han donat la raó a la Generalitat en relació a la transferència dels fons provinents del 0,7% de l’IRPF destinats a finalitats socials.

Per a més informació consulteu la Nota de Premsa publicada per Generalitat de Catalunya el passat 17 de maig.

Text > Generalitat de Catalunya
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies