Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Membres de la xct participen al 1er seminari tècnic de la Red de Custodia del Territorio de Madrid y Castilla -La Mancha

Dijous 4 Juliol 2013 - 15:45

El seminari va tenir lloc el passat 18 i 19 de juny a Madrid.


El Seminari estava organitzat per la Red de Custodia del Territori de Madrid y Castilla-la Mancha i la cooperativa Heliconia, amb la col·laboració de totes les entitats membre de la xarxa, la Fundació Biodiversitat i el Real Jardí Botànic de Madrid.

En el seminari s'han abordat dues temàtiques. El primer dia, es va parlar sobre les Xarxes de Custòdia del Territori, i el segon es van presentar experiències de Custòdia Agrària.

Óscar Prada, membre de la Red de Custodia de Madrid y Castilla-la Mancha, va ser l'encarregat d'obrir l'acte, explicant com es va formar aquesta xarxa, vuitena a nivell nacional i segona xarxa transcomunitaria, després de la Xarxa Transcantàbrica. Des de la xarxa s'anima a les associacions ia les persones individuals a adherir-s'hi, i es posa de manifest la importància de la custòdia del territori com a estratègia de conservació del territori i de la biodiversitat, apostant per un desenvolupament socioeconòmic integral. I és que la custòdia del territori, va més enllà de la conservació, és una eina que afavoreix la democratització de la societat, el respecte i l'aprenentatge, entre d'altres.

A continuació en Xavier Basora de la Xarxa de Custòdia del Territori, va fer una breu introducció sobre la custòdia del territori, les seves fortaleses i amenaces. Seguidament, va presentar els principis i models del treball en xarxa, i els requisits fonamentals per al seu bon funcionament, a més dels avantatges d'aquesta forma de treball. Posteriorment, va parlar de la situació de la custòdia del territori a Espanya i de la Xarxa.

La segona part de la presentació va consistir en la celebració d'un Taller de Dinamització d'Organitzacions de Segon Grau en el qual els assistents van poder reflexionar, compartir i debatre sobre les oportunitats, amenaces i sinergies que pot reportar el treball en xarxa.

L'Amaya Sánchez, en representació de Territorios Vivos, va ser l'encarregada de presentar la segona jornada sobre Experiències de Custòdia Agrària, donant pas a Guillem Mas del Grup de Treball de Custòdia Agrària de la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya ia la Núria Llabrés integrant del mateix grup de treball i del GOB Menorca.

En Guillem va començar donant una visió de la custòdia aplicada a ambients agraris i explicant les accions que el grup de treball de la Xarxa està portant a terme. Va definir els diferents tipus d'acords de custòdia destacant els beneficis de la inscripció de seguretat jurídica, obrint les portes a l'obtenció de beneficis fiscals per als propietaris de finques amb custòdia en un futur, tal com ja passa en altres països com Anglaterra. Posteriorment, va presentar el treball que està duent a terme Paisatges Vius, entitat de la qual és tècnic, a partir de l'exposició de diversos projectes de custòdia que s'estan portant a terme, com per exemple, el projecte '1 .000 punts d'aigua ', mitjançant el qual estan creant una xarxa de punts d'aigua de qualitat per afavorir la reproducció d'amfibis i plantes aquàtiques.

Per la seva banda, la Núria va començar la seva exposició parlant sobre els mercats de custòdia i la importància d'enfocar esforços per promocionar i donar suport als agricultors, la difusió del valor afegit dels productes de custòdia, compatibilitzant en tot moment la producció amb la conservació. Per a això, va destacar la necessitat de fer visibles les externalitats que aporten les pràctiques sostenibles (el paisatge, la biodiversitat, l'aigua, el patrimoni històric, cultural i arquitectònic, etc.). L'exposició va continuar amb la presentació de la custòdia agrària a Menorca i altemporda, i de les activitats que GOB Menorca i l'entitat IAEDEN duent a terme en aquests territoris, com per exemple, les actuacions directes a les finques, la celebració de seminaris de custòdia, la promoció de productes de custòdia en fires i mercats i la recerca de sinergies entre l'empresa privada i les cooperatives, entre d'altres.

En tot moment s'ha destacat la importància creixent de la custòdia del territori com una estratègia territorial, i la necessitat d'obtenir el suport necessari per part de les administracions públiques per impulsar la custòdia, ja que es tracta d'una eina de conservació que afavoreix el desenvolupament socioeconòmic en concordança amb la natura. A més, s'ha posat de manifest l'oportunitat que la Xarxa Natura 2000 suposa per a la custòdia del territori i els beneficis que la gestió derivada d'aquestes accions pot reportar a les administracions.

Text i imatges > Plataforma de Custodia del Territorio


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies