Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica del X Congrés Llatinoamericà de Reserves Privades i Pobles Originaris a Xile

Dijous 7 Novembre 2013 - 13:24

Amb el lema "Innovació per a la Conservació de la Biodiversitat", l'agost passat va tenir lloc a Valdivia (Xile) la desena edició del Congrés de Reserves Naturals Privades de Llatinoamèrica.

El Congrés Llatinoamericà de Reserves Privades és un esdeveniment biennal itinerant entre els països de l’Amèrica Llatina. En aquesta ocasió va tenir lloc a Xile, organitzat per l'Associació d'Iniciatives de Conservació en Àrees Privades i de Pobles Originaris (ASI Conserva Xile), amb suport de l'Aliança Llatinoamericana de Xarxes de Conservació Privada, iniciativa que aglutina totes les xarxes nacionals de reserves privades a Amèrica Llatina. L'esdeveniment va congregar al voltant de 250 assistents provinents d'Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Estats Units, Guatemala, Mèxic, Panamà, Paraguai, Perú i Puerto Rico. La xct va participar, el 2009, al VIII Congrés celebrat a Rio de Janeiro, i des de llavors no hem tornat a participar-hi, sobretot perquè els llaços amb les entitats d’Amèrica Llatina de moment no s’han consolidat.

El congrés es va estructurar en sessions paral·leles amb diferents eixos temàtics: Polítiques Públiques i Incentius, Pobles Originaris, Turisme Sostenible, Activitats Productives, Educació i Rescat Patrimonial i, finalment, Laboratoris Naturals per a la Investigació Científica. Hi va haver gran quantitat de presentacions, moltes d'elles de molt alta qualitat.

Cal destacar que els representants de la UICN van fer èmfasi en la importància de les noves formes de governança en matèria d'àrees protegides (entre elles, la governança privada) i en la necessitat de considerar els espais protegits no només en termes biològics i quantitatius (més àrees protegides) sinó també en termes socials i culturals i en relació a l'efectivitat del seu maneig.

D'altra banda, la presència de Pobles Originaris va ser veritablement important. Comunitats maputxes i altres grups van reivindicar els Territoris Indígenes de Conservació i els seus models de conservació i gestió de la terra i els recursos com una altra forma de governança. Hi va haver representants indígenes de Bolívia, Xile, Equador, Panamà, Colòmbia i Argentina.

En matèria de turisme sostenible, es van donar a conèixer experiències innovadores relacionades amb iniciatives privades i comunitàries de conservació, i moltes d'elles, integradores del que és públic i privat.

Durant la trobada es van donar, a més, els primers passos per a formalitzar l'Aliança Llatinoamericana de Xarxes de Reserves Privades (sota la figura de Federació).

Estats Units va compartir la història dels seus més de 100 anys d'experiència en el món de la conservació en terres privades, posant l'accent en la importància d'una legislació favorable al moviment (beneficis fiscals) i d'entitats de custòdia (Land Trusts) enfortides que puguin adoptar estàndards de qualitat en el seu treball. És important destacar que a l’Amèrica Llatina el moviment de conservació privada, fins ara, es basa més en associacions de propietaris relacionades directament amb l’administració, i on les entitats, amb excepcions, tenen un paper menys significatiu.

També es van compartir detalls sobre els moviments de conservació de terres privades en diferents països (ex. Colòmbia, Brasil, Mèxic, Estats Units), l'estat actual dels mateixos (dades quantitatives) i l'articulació amb el sector públic en molts d'ells. Es va repassar el creixement de la figura de Reserva Privada de Patrimoni Natural al Brasil, de les Reserves Naturals de la Societat Civil a Colòmbia i els Easements als Estats Units, entre d'altres. Va ser notable veure que la necessitat d'avaluar l'efectivitat de maneig ja no només és un tema que s'aplica a nivell d'Àrees Protegides Públiques, sinó que cada vegada està més present en el món de la conservació privada.

Entre moltes qüestions interessants, es van tractar les tendències per al proper  Congrés Mundial d'Àrees Protegides d'UICN que se celebrarà a Sydney, Austràlia, el 2014. Una d'elles fa esment a la "millora de la diversitat i la qualitat de governança", línia en la qual el món de la conservació privada pot trobar una oportunitat per posicionar el treball de qualitat realitza i la seva contribució a la conservació de la biodiversitat per part de la societat civil.

Finalment, s'han d'esmentar als amfitrions del congrés, l’acollida als participants va ser immillorable aconseguint crear un ambient de calidesa i confiança entre els assistents. El congrés va acabar amb una divertida festa amb molt de ritme caribeny malgrat les latituds i el fred de Valdivia. També es va poder gaudir d'una exposició fotogràfica, un esdeveniment cultural de la cultura Mapuche, una Fira de Productes i excursions prèvies i posteriors al congrés. Els resultats i presentacions del congrés estan disponibles a la pàgina web de l'esdeveniment .

La propera edició del Congrés Llatinoamericà de Reserves Privades serà el 2015, i se celebrarà a Costa Rica. Esperem que la xct hi pugui ser present en aquesta ocasió.

Font: Aquesta notícia es una adaptació de la publicada a www.custodia-territorio.es, La font original d’ambdues es: Morales, Florencia. 2013. X Congrés Llatinoamericà de Reserves Privades i Pobles Originaris, Valdivia, Xile, 19 al 23 d'agost de 2013, Breu relat sobre l'esdeveniment. Projecte Enfortiment de la Conservació en Terres Privades en l'Argentina, Fundació Vida Silvestre Argentina. Document inèdit ditrsibuit a la Lista [Custodia].

Traducció feta per Jordi Pietx i Colom
el 07/11/2013
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies