Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de la Jornada de Camp "Conservació de l'agrobiodiversitat hortícola cultivada en finques privades"

Divendres 8 Novembre 2013 - 09:12

La sortida, organitzada pel GTCA, va tenir lloc el passat 25 d'octubre a l'Ametlla del Vallès.

La conservació de l’agrobiodiversitat cultivada, està emergint com una estratègia per a la diversificació econòmica de les explotacions agràries ja que permet una diferenciació en els mercats. D’altra banda, incrementa la resiliència del sistema productiu i contribueix a la conservació del patrimoni genètic del nostre país.

A la finca de Can Draper, l’empresa L’Espigall S.C.P. fa 10 anys que va iniciar un projecte de producció i conservació de varietats hortícoles tradicionals a la vegada que realitzava una tasca de recuperació de varietats locals del Vallès Oriental.

A través d’una ruta guiada per la finca el gestor de l’explotació va donar explicacions sobre els mecanismes que permeten el cultiu de diferents varietats hortícoles tradicionals i locals (fertilització, fertilitat del sòl, rotacions, associacions, planificació de cultius, sistemes de conservació,...).

La superfície productiva actual de l’explotació no arriba a una hectàrea, en la qual s’hi cultiven ni més ni menys que 78 varietats hortícoles diferents al llarg de l’any. Aquesta gran quantitat de varietats en tan poc espai només és possible gràcies a:

· Una planificació molt acurada.
· Un gran coneixement de la fenologia i requeriments de cada varietat per poder
planificar acuradament, evitar hibridacions i aconseguir productes durant gairebé tot l’any.
· Una densitat de plantació molt elevada, cosa que també ajuda a reduir l’aparició d’adventícies.

La fertilització i la fertilitat del sòl és un dels elements més importants de l’explotació, ja que un dels objectius del projecte és produir en cicle tancat, és a dir amb les mínimes aportacions de fora la finca. En aquest sentit per assegurar la fertilitat del sòl s’apliquen tècniques com l’ús de
lleguminoses, els adobs verds, la rotació de cultius, la incorporació de restes vegetals al sòl...

Adiccionalment la finca té un acord de custòdia amb l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès en el marc del qual es va recuperar una bassa de rec i es va crear una nova bassa per la reproducció d’amfìbis.

Per a més informació descarregueu-vos l'informe complert de la jornada de camp elaborat pel Grup de Treball de Custòdia Agrària.

La sortida es va emmarcar en el Pla Anual de Transferència Tecnològica 2013 del Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies