Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Custòdia agrària / agricultura de custòdia, una qüestió d'adjectius

Dijous 6 Març 2014 - 15:55


Algunes persones implicades en el sector agrari i compromeses sincerament amb la seva pervivència i desenvolupament econòmic, demostren, en canvi, una prevenció contra la custòdia agrària que ens costa de comprendre. Potser es tracta d’un problema de terminologia. La feina feta durant tots aquests anys per la xct i les entitats de custòdia han identificat totalment i justament “custòdia” amb conservació, amb patrimoni, amb biodiversitat... Però en el cas de la custòdia agrària, l’adjectiu no és banal, i podem afirmar amb tota seguretat que les iniciatives de custòdia agrària tenen el seu punt fort en el vessant agrari de la qüestió. Potser ens entendrien millor si utilitzéssim el terme agricultura de custòdia, posant com a substantiu el que era un adjectiu. Al cap i a la fi ja hi ha pagesos i entitats de custòdia que la practiquen, normalment negocis familiars que, basats en aquesta estratègia, estan trobant i demostrant maneres de garantir la viabilitat de l’explotació.

Hem de demanar a aquestes persones reticents que no vegin el desenvolupament agrari com una via de sentit únic, on l’econòmic sigui l’únic motor, ni tampoc com un castell inexpugnable per defensar la pluja dels ajuts públics habituals. Hi ha moltes agricultures, no totes bones per als recursos, la biodiversitat i el medi ambient. Les que saben fer compatible aquests béns públics amb la seva rendibilitat econòmica són el futur. Tothom hi guanyem.

El passat divendres 28 de febrer van començar el cicle de reunions preparatòries del nou PDR (Pla de Desenvolupament Rural) de Catalunya. En properes sessions s’hi podran fer aportacions i millores. El divendres 7 de març es tractaran les mesures agroambientals. Però en les mesures bàsiques que ja coneixem alguns substantiu i adjectius brillen per la seva absència: xarxa natura 2000, biodiversitat, custòdia...
Més, sobre...: opinio , custodia agraria , sergi mari
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies