Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Trenca signa un nou acord de custòdia a Alfés

Dijous 3 Juliol 2014 - 16:50

L’objectiu d’aquest acord és dur a terme actuacions de conservació i millora de l’hàbitat existent, tot fomentant la biodiversitat de l’espai natural.
 
El passat 13 de juny, es va signar l’acord entre l'Associació Trenca i el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) de la Generalitat. El propi conseller de TES, sr. Santi Vila, va ser el signant de l’acord en representació del Departament i va valorar molt positivament la participació de la societat civil en l’actuació conjunta sobre el territori. L’objectiu d’aquest acord és dur a terme actuacions de conservació i millora de l’hàbitat existent, tot fomentant la biodiversitat de l’espai natural. En aquesta finca es troba l’aeròdrom d’Alfés. Les actuacions es faran de manera que siguin compatibles amb l’ús aeronàutic, i de manera consensuada amb tots els agents presents a la zona.Concretament les actuacions estan orientades a assolir els següents objectius:
- Conservar i potenciar la vegetació pròpia de la finca, en especial, de la timoneda.
- Conservar i potenciar, les poblacions de fauna i flora pròpies d’aquests ambients.
- Conservar els elements naturals d’interès de la finca.
- Ordenar i racionalitzar l’ús públic de la finca.
- Ordenar els accessos per garantir la seguretat aeronàutica i evitar l’accés de vehicles a la pista d’aterratge i altres zones de la finca d’accés restringit,.
- Establir un règim de gestió de la finca que possibiliti la conservació i millora dels seus valors naturals, paisatgístics i socials compatibles amb l’ús de l’aeròdrom.
- Mantenir la vegetació en baix port a tota la superfície de l’aeròdrom dedicada a l’activitat aeronàutica.
- Netejar d’escombraries i runa tota la finca i, en concret, a la zona de l’aeròdrom, eliminant obstacles de la pista per tal de protegir les aeronaus que utilitzin l’aeròdrom per realitzar aterratges fins i tot en cas d’emergències.

Valors naturals de l'espai
La  finca d’Alfés, propietat de la Generalitat de Catalunya, té una extensió de 112,9ha. Està situada a l’interior de l’espai natural protegit de Secans de Mas de Melons-Alfés, a Lleida. L’espai natural protegit de Secans de Mas de Melons-Alfés és un espai inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) des de l’any 1992 i a la xarxa Natura 2000, des de l’any 2003, com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Està ocupada principalment per una comunitat vegetal, la timoneda, única a Catalunya i de gran valor ecològic. Conserva les característiques d’una estepa àrida continental, caracteritzada per una geomorfologia d’altiplà (uns 200 m sobre el nivell del mar). S’han comptabilitzat més de 300 tàxons vegetals diferents, entre els quals s’hi troben plantes endèmiques i rareses vegetals, com ara la Sideritis scordioides var. carvanillesii, el Narcissus dubius, diverses orquídies, etc.És un hàbitat important per a moltes espècies d’ocells, entre les quals hi destaquen els alàudids i els ocells esteparis, com ara la ganga, el torlit, la calàndria, la terrerola vulgar, l’alosa vulgar, la cogullada fosca, el sisó i més rarament la xurra. També és hàbitat freqüentat per nombroses espècies d’ocells rapinyaires, com ara l’esparver cendrós, el xoriguer comú, el milà reial, etc. Per altra banda, també destaca per les seves poblacions d’insectes, fins el punt de trobar-s’hi espècies que no es troben enlloc més a Catalunya, com ara l’ortòpter Prionotropis flexuosa, un endemisme ibèric, l’ortòpter Calliptamus wattenwylianus o l’heteròpter Tholagnus flavolineatus.
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies