Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Representants del Departament de Territori i Sostenibilitat visiten diverses finques en custòdia

Dilluns 28 Juliol 2014 - 18:14

L'objectiu de la visita era mostrar projectes de custòdia a representants del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 

Un grup de representants de diverses seccions del Departament de Territori i Sostenibilitat van visitar el passat 24 de juliol diverses finques amb acord de custòdia a Osona.

Després d'una breu presentació de tots els assistents, en Sergi Marí i la Montse Masó com a representants de la XCT van introduir breument el concepte de custòdia del territori i les línies de treball de la XCT. També van presentar algunes dades sobre el nombre d'acords de custòdia vigents a Catalunya.

A continuació la Núria Sellarès i la Laia Jiménez del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter (CERM) van presentar el projecte Riberes del Ter. Durant la presentació també va intervenir l'Irene Saborit, filla del propietari de l'Illa del Sorral, amb qui el CERM manté un acord de custòdia per 30 anys (dret real d'aprofitament parcial). Durant la visita es va visitar la colònia d'ocells ardeids d'Espadamala, una de les més importants de Catalunya.

El projecte Riberes del Ter, impulsat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter, té per objectiu desenvolupar actuacions de custòdia fluvial entorn al riu Ter al seu pas per Osona, amb la finalitat de conservar i restaurar progressivament aquest espai fluvial. Per aquest motiu l’entitat ha firmat varis acords de custòdia amb propietaris privats (Espadamala o l’illa del sorral entre d’altres) i també amb els Ajuntaments dels municipis d’aquest espai.

                      

Posteriorment la comitiva es va desplaçar cap al Collsacabra per conèixer 2 projectes de custòdia de l'Associació Paisatges Vius: Caselles i l'Estany del Coll. En Gregori Cunill va ser l'encarregat d'exposar els projectes. A la visita a l'Estany del Coll també hi va participar la Dolors Molas de la finca de Torrents, amb qui Paisatges Vius hi manté un acord de custòdia.

La finca de Caselles, de 130 ha. de superfície, acull una de les poques explotacions ramaderes del Collsacabra amb producció agrària ecològica. Situada en una vall amb un important component paisatgístic, presenta també uns elevats valors de biodiversitat, sobretot a nivell fluvial, ja que hi ha dos torrents amb espècies protegides molt interessants.
 
L’acord de custòdia pretén fer compatible l’explotació ramadera de vaca de carn ecològica amb la conservació dels valors naturals de la finca i per aquesta raó s’han construït tancats per evitar l’accés de les vaques als torrents i les basses, s’han instal·lat abeuradors alternatius mòbils i s’han restaurat diverses basses agrícoles.
                                   
 
L’estany del Coll és una zona humida restaurada  l’any 2010 gràcies als acords de custòdia que es van assolir amb els propietaris i titulars de les explotacions  del Coll i el Torrent, ja que les finques conflueixen precisament al mig de l’estany. 
 
Les dues explotacions han diversificat l’activitat i, tot i que es dediquen principalment a la ramaderia extensiva de boví (de carn en el cas del Coll i de llet en el cas del Torrent) ambdues ho complementen amb la venta de productes i serveis com l’allotjament rural, la restauració o la venda directa de productes propis. Igual que a la finca de Caselles, s’estan realitzant actuacions de millora ambiental de l’activitat ramadera per conservar els valors naturals de les finques.
                                   

Els participants a la sortida valoren molt positivament la visita, ja que els va permetre conèixer de primera mà què és la custòdia del territori i com s'aplica sobre el terreny.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies