Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Conclou amb èxit la cinquena edició de les Jornades Estatals de Custòdia del Territori a Barcelona

Dimecres 12 Novembre 2014 - 15:29

Més de 120 persones de 70 organitzacions diferents han participat durant el 5 i el 6 de novembres a l'esdeveniment més rellevant de la conservació privada a l'Estat espanyol.
Conclou amb èxit la cinquena edició de les Jornades Estatals de Custòdia del Territori, amb el lema 10 anys compartint aprenentatges i experiències: reptes i perspectives de futur, que s'ha celebrat els dies 5 i 6 de novembre al CosmoCaixa de Barcelona, organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori.

Les V Jornades Estatals de Custòdia del Territori han comptat amb 6 tallers tècnics, 20 ponents, 10 comunicacions curtes, una taula rodona, i una conferència inaugural, reunint a més de 120 persones de 70 organitzacions diferents de la geografia espanyola. Es poden consultar tots els continguts a la web de les Jornades.

Les Jornades Estatals van ser inaugurades per Ignasi López, sotsdirector de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social La Caixa, que va explicar l'aposta d'aquesta institució per la custòdia del territori a Espanya a través d'un projecte de capacitació; Seguidament Sonia Castañeda, directora de la Fundación Biodiversidad va reiterar l'interès en aquesta eina, i va destacar els dos milions cent mil euros destinat a projectes de custòdia del territori en aquesta legislatura. Finalment, Óscar Rivas i Montserrat Barniol, presidents del Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio i de la Xarxa de Custòdia del Territori, respectivament, van donar la benvinguda als participants.
Aquesta edició de les Jornades Estatals de Custòdia del Territori ha permès enfortir les sinergies entre els diferents sectors relacionats amb la custòdia del territori i facilitar l'intercanvi d'experiències i coneixements. Així mateix, s'ha reflexionat i compartit idees sobre aspectes com el futur de la custòdia i de les entitats de custòdia del territori, el paper de l'administració en la custòdia i la necessitat de registrar i certificar la qualitat dels acords de custòdia.

Durant l'esdeveniment s'ha destacat el paper de custòdia del territori com a eina de participació i implicació ciutadana; de negociació i d'entesa amb els propietaris; i d'accés a la cultura local, amb objectius diferents en funció dels agents involucrats, però sempre amb finalitat de conservació dels recursos naturals.També s'ha evidenciat la necessitat de desenvolupar polítiques més decidides a favor de la custòdia del territori i de la conservació, com els incentius fiscals, el desplegament de la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat. Les Jornades Estatals de Custòdia del Territori han posat de manifest que la custòdia del territori és un dels moviments socials amb més participació, gràcies al treball en xarxa, i la necessitat de seguir treballant conjuntament per al seu desenvolupament fiscal, legal i social.

Prova de l'avanç de la custòdia del territori en els últims anys és l'increment dels acords i les entitats de custòdia. Durant les Jornades es va presentar en primícia el III Inventario de acuerdos y entidades de custodia del territori, elaborat per la Plataforma de Custodia del Territorio, on es quantifica el grau d'implementació de la custòdia del territori a Espanya. Aquest informe mostra com el nombre d'entitats en 2013 ha crescut un 45% respecte al 2010 (dades de l'últim inventari), el que suposa que hi ha un total de 188 entitats a Espanya. El nombre d'acords de custòdia també ha crescut un 49% respecte al 2010, havent-hi el 2013 un total de 1990 acords de custòdia. L'increment més significatiu ha estat el de la superfície amb acords de custòdia, que ha incrementat un 125% des del 2010, i actualment està en 660.240 hectàrees.

En aquesta edició de les Jornades ha col·laborat l'Obra Social La Caixa a través del projecte Tejiendo Redes, i ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies