Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Sortida tècnica al projecte Prats de Pastura de Mas Cabàlies

Dimecres 17 Desembre 2014 - 12:02

El projecte persegueix la recuperació del patrimoni agrari de la vall d'Ogassa
El passat 29 de novembre vam celebrar a la finca de mas Cabàlies d’Ogassa (el Ripollès),  una sortida de coneixement del projecte tècnic de Custòdia “Els Prats de pastura de Mas Cabàlies”, en el marc del projecte europeu LandLife.

"Els Prats de pastura de Mas Cabàlies", és el títol del projecte de custòdia de la finca de mas Cabàlies. El projecte es realitza als entorns de l’antiga masia de Mas Cabàlies, actualment casa de Colònies i Escola de Natura, finca de 30 ha, propietat de la Fundació Catalana de l’Esplai, i amb un acord de custòdia amb un pastor per aprofitar les pastures de l’entorn de la Finca amb ramat vacú.

La finca de Mas Cabàlies està situada al Pre-Pirineu, dins el terme municipal d’Ogassa, amb la imponent Serra Cavallera com a teló de fons. Dins la finca s’hi combinen pinedes, rouredes, boixedes i nombrosos prats de pastura alguns d’ells semi-abandonats.

Aquest projecte de Custòdia del Territori ens permet conservar el patrimoni social, natural i paisatgístic de la vall gràcies a acords, més enllà de l’administració, que impliquen el propietari, la Fundació Catalana de l’Esplai, i els usuaris. A més a més, aquest projecte va començar finançat per l’obra social de La Caixa. Intervenim sobretot en el manteniment dels prats de pastura, vailets, abeuradors i basses, alhora que en el desembardissament dels prats abandonats i la sega de Prats de Dall. El pastor ens ajuda a divulgar els valors de la ramaderia tradicional i el manteniment els oficis vinculats també al paisatge.Entre els objectius genèrics que el Programa té, hi ha el de donar a conèixer la realitat social i cultural de les comarques prepirinenques catalanes i especialment l'estructura rural del país i la seva situació actual; re valoritzar la pagesia; fer un servei directe al sector primari dels veïns d'Ogassa mitjançant la recuperació de prats de pastura en estat de semi-abandó, i fomentar el voluntariat agrari i ambiental amb una finalitat alhora social com és la d'ajudar a un col·lectiu de persones que desenvolupen una activitat tradicional vinculada a la natura i a la terra.

Durant la jornada vam presentar el projecte i vam fer una visita a la casa i a tota la seva finca, podent observar en directa totes les actuacions que s’estan portant a terme i que es plantegen fer a curt i llarg termini.

Al següent link es pot veure una experiència del Programa Educatiu “Recuperem Prats de Pastura” amb joves d’esplais de la Federació Catalana de l’Esplai. http://teixint.wordpress.com/2013/11/27/experiencia-31-custodia-del-territori/ Per més informació, al bloc “Prats de Pastura de la Vall d’Ogassa” http://pratsdepasturadelavalldogassa.blogspot.com.es/

Aquesta activitat ha participat amb el projecte LandLife (LIFE10/INF/ES/540), gràcies al suport de la Comissió Europea i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies