Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Monestir de Poblet es compromet amb la custòdia del territori

Divendres 15 Maig 2015 - 13:32

Aquest dissabte 16 de maig, la Comunitat Cistercenca i la XCT celebren una jornada de custòdia del territori al Monestir de Poblet. 
 
La Comunitat Cistercenca del Monestir de Santa Maria de Poblet i la XCT organitzem de manera conjunta una jornada sobre custodia del territori el proper dissabte 16 de maig de 2015.
 
La jornada servirà per posar en valor el compromís del Monestir de Poblet amb la custòdia del territori, mostrant com les comunitats religioses també poden esdevenir un agent actiu i corresponsable en la millora dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori. 

Durant la jornada està previst la signatura de diversos acords entre el Monestir de Poblet i diverses entitats de custòdia locals per a desenvolupar accions de conservació dins del conjunt monàstic i en finques de la seva propietat.
 
També es donarà a conèixer l’estat actual de la custòdia del territori a les comarques de Tarragona, així com algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme de la mà d’entitats de custòdia privades, d’ajuntament, i d’empreses.
 
I en Josep Maria Mallarach, consultor del Monestir i membre de la Comissió d’ètica de la XCT,  ens parlarà sobre “La custòdia d’espais naturals al llarg dels segles i la formulació catalana de la custòdia del territori”.
 

Finalment realitzarem una visita pel monestir, joia de l’art medieval cistercenc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991, i situat dins del Paratge Natural de Poblet.

Trobareu més informació de la jornada, i el formulari d'inscripció al següent enllaç: http://www.xct.cat/mm/file/2015/Programa_Poblet_vDEF.pdf
 
Programa Cosmos del Monestir de Poblet
 
El Monestir de Poblet està desenvolupant un projecte integral de servei al país, a la cultura, a la societat, a l’entorn natural i a l’Església, batejat amb el nom de Programa Cosmos Poblet. De fet, el monestir ha iniciat un procés de canvi, modificació, ampliació i obertura que converteix el Monestir en un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida.
 
El Programa Cosmos Poblet és, sens dubte, una oportunitat per a millorar la presència del monestir dins la societat i el món, i una manera de donar-ne a conèixer la història i la manera de viure i de conviure amb la natura, en harmonia amb els nous llenguatges audiovisuals del món contemporani. Aquest programa pretén desenvolupar tota una sèrie de projectes i actuacions integrals en tots aquells àmbits que afecten la vida del Monestir, partint de la base que Poblet configura amb el seu entorn un paisatge. Un paisatge perquè Poblet és un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida. Aquest programa pretén ser una forma nova de preservar el patrimoni de la humanitat, una forma que té per norma la integració dels diferents nivells del patrimoni humà. Per això el programa rep el nom de Cosmos Poblet, car fa del Monestir i de la seva acció un veritable cosmos.
 
La custòdia del territori i la xct
La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.
 
La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.
 
La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).
 
Persona de contacte: Sandra Carrera, scarrera@custodiaterritori.org - 93 886 61 35 o 605.56.11.37
 
Més informació a: http://www.xct.cat
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies