Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Una gran assemblea en un gran espai: la Reserva Natural de Sebes

Dijous 2 Juliol 2015 - 12:31

   

El passat divendres 19 de juny la XCT va celebrar la seva assemblea anual. La tarda del dijous d’abans, un bon grup de participants anticipats havíem visitat la Reserva Natural de Sebes i el meandre de Flix de la mà del Grup Natura Freixe, amb el luxe de la interpretació experta d’en Pere Josep Jiménez. Ens descobrim davant el que els nostres companys de GNF han aconseguit en aquelles terres per mitjà de la custòdia. Molt exemplar. Crec que visita, allotjament i reunió, va ser un bon combinat, que haurem de repetir. És molt positiu tocar de peus (i de mans) a la terra de la realitat del que significa la custodia i “dormir-ho” just abans de veure-ho reflectit en la fredor d’uns comptes anuals, un pressupost, una memòria de l’any…

En un vídeo recent, en Guillem Mas (Paisatges Vius), diu: “Quan vaig començar biologia no tenia ni la més remota idea que jo podria treballar de gestor de la natura. En canvi ara s’ha democratitzat la conservació, i ja qualsevol persona, des d’una petita associació, pot conservar la natura i posar en pràctica allò que ha après i els seus desitjos de millorar el medi ambient”. Em sembla una gran frase, que explica dues coses importants per a mi: allò que ens mou i que ens uneix íntimament a tots els que treballem en custòdia, i el gran potencial social que estem alimentant des del moment que la promovem. Estem generant un nou protagonisme des de la responsabilitat de la gent; un capgirament del sentit final de la governança del medi natural.

Les memòries, pressupostos, comptes anuals, etc., són fonamentals (i una obligació legal), però ens han de servir per a això que acabem de dir. Es tracta, un cop a l’any, de donar cos, deixar rastre i reforçar l’eficàcia del que fem junts. I és així que, a l’estructura de la nostra assemblea, vàrem donar la màxima importància al repàs de la memòria de 2014, presentada per projectes i per les persones concretes que els porten. I crec que va complir l’objectiu de conèixer millor el sentit de les accions i reflexionar junts sobre el que fem.

Per altra banda, el punt àlgid de la reunió era la renovació del Consell de Membres, el màxim òrgan de direcció de la Xarxa entre assemblees i l’elecció de la presidència, que ha recaigut en Marc Vilahur, de la Fundació Emys i anterior vicepresident. Ara el Consell ha de triar els càrrecs de vicepresident, secretari i tresorer entre els vocals electes. Deixeu-me fer una mica d’autocrítica: no hem pogut aconseguir un bon equilibri entre gèneres, un objectiu que no hem de perdre de vista per a la propera ocasió, d’aquí a dos anys. Però l’equilibri, precisament, crec que és una de les virtuts del nou Consell: ho podeu veure clarament en coses com: els vocals que continuen i els que són nous; els vocals d’entitats d’un i altre tipus (associatives, institucionals, empreses, etc.); o la distribució geogràfica del seu origen. Tot això beneficia la representativitat d’aquest Consell amb relació al moviment de la custòdia al nostre país.

Per acabar (i per allò de citar les fonts de la informació i fer menció dels nostres stakeholders) només dir-vos que el vídeo forma part del Tejiendo Redes: un projecte de la XCT que ha començat en 2014 i que continua fins a setembre d’enguany, i que està destinat a la capacitació de persones i entitats d’altres xarxes de custòdia de diverses comunitats autònomes d’Espanya. Aviat el difondrem. El projecte s’ha fet amb el suport entusiasta de l’Obra Social La Caixa i esperem repetir, i encara millorar, experiències similars.
Sergi Marí - Coordinador XCT
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies