Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Arrèlia va ser present a la jornada "Turisme a la natura", que va acollir un centenar d'especialistes

Dijous 5 Novembre 2015 - 17:39

La Fundació Catalunya- La Pedrera va organitzar per a dimarts dia 27 d’octubre una Jornada per parlar del Turisme a la Natura a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages,on hi van assistir un centenar de persones i el projecte Arrèlia no hi va faltar.
La jornada va començar amb la presentació d'experiències de turisme de natura a Europa, tals com el model privat del National Trust o el Grands Sites de France.

8 empreses o iniciatives d’èxit al nostre país que destaquen per matisos diferents, van explicar la seva experiència: rutes en Burricleta, observacions de fauna amb Focusonmedwild, guiatge de natura i de tradicions, entre d'altres. Durant la tarda, es va presentar el programa europeu HeriQ, que vol consolidar la Qualitat de l’Intèrpret del Patrimoni, com a missatger de Natura i Cultura i agent inspirador de la Sostenibilitat.

D'entre els experiències, en desquem la proposta de les entitats de custòdia del territori, que aquest any s’han consolidat en el projecte Arrèlia. Amb aquesta iniciativa es busca que les economies locals tinguin un desenvolupament sostenible, millorant el benestar de la població rural i implicant els diversos agents del territori, des de les entitats ambientals, a les empreses de serveis, allotjaments, restauració, etc. A més, els ingressos provinents de les propostes eco turístiques, es reinverteixen directament en la conservació dels espais naturals.

Oferint aquestes experiències, les entitats exerceixen també una tasca d’educació ambiental, perquè el visitant aprèn a valorar la importància de la protecció, de conèixer el benefici social dels espais naturals i la necessitat de la seva conservació.

Arrèlia està format actualment per 7 entitats de custòdia:

Grup de Natura Freixe, que gràcies a un acord de custòdia amb la Fundació Catalunya - La Pedrera i l’Ajuntament de Flix, gestionen la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Ofereix una visita a l’espai, la fauna, les oliveres centenàries de Mas Pitoia, la vida vora el riu.

La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura), que ofereix una visita a la finca de Can Torres, a l’Albera. L’entitat des de fa uns anys està impulsant la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenible i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.

Amb Submón, es podrà conèixer que és la custòdia marina, a bord d’un veler, navegant pels canyons del Maresme acompanyats  d’experts marins. L’entitat treballa per la conservació del medi marí.

Cea Alt Ter, que té en custòdia les finques de El molí petit i el Turó de les Tres Creus, ofereix una la ruta del ferro en burricleta, una ruta per les riberes del Ter i els boscos del ripollès.

El Museu del Ter dedica la seva activitat principal a la restauració ecològica de sistemes fluvials mitjançant acords de custòdia del territori, l’educació ambiental, la sensibilització ciutadana i la investigació. Ofereix una visita a la finca de la Font, al Lluçanès, immersa en un paratge singular on es compagina l’activitat agrària i ramadera sostenibles amb la conservació de la natura.

L’Associació Mediambiental La Sínia porta a conèixer la desembocadura del riu Gaià, un espai privilegiat, declarat Reserva Natural de fauna salvatge per la seva riquesa faunística. Destaca per la gran quantitat de petits ocells que viuen a la zona. En aquest espai s’hi ubica l’Hort de la Sínia, una finca agroecològica situada a les hortes de Tamarit, on es conreen verdures, hortalisses, plantes aromàtiques...

La jornada va comptar amb moltes experiències diverses d'ecoturisme i turisme a la natura que obren les portes i fan un pas endavant cap al futur del turisme sostenible a Catalunya.


Text adaptat de xarxanet. Autor: XVAC
 
Més, sobre...: turisme , natura , ecoturisme
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies