Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Dedicar el 0,5% de l'IBI al medi natural del municipi

Divendres 4 Març 2016 - 09:53

Un dels nous reptes que pren força, dins d’aquesta segona dècada de vida de la XCT, crec que tindrà relació amb el paper dels municipis.
Diumenge la XCT complirà 13 anys des de la seva fundació formal. És una xifra estranya i que em fa pensar. És evident que ja són prou anys per haver avançat significativament i haver-li donat a la custòdia del territori un lloc important entre les estratègies de conservació del medi natural a Catalunya. I, per altra banda, també són prou anys per haver entès que el nostre horitzó és a més llarg termini, i que, com diu el tango, 20 anys no és re.

El cas és que, mentre assolim alguns dels reptes que ens havíem proposat el 2003, també veiem com augmenten encara més els nous reptes per assolir en el futur. És un no parar. Per sort també hem après que la custòdia no és el fi, sinó el camí. I ara podríem afegir algunes metàfores marineres.

Un dels nous reptes que pren força, dins d’aquesta segona dècada de vida de la XCT, crec que tindrà relació amb el paper dels municipis. Potser alguns encara pensen en la custòdia com una fórmula pura de conservació privada. Però la realitat de molts països d’Europa és que els poders locals tenen un paper important com a entitat cívica, i no només com a administració pública. Això és especialment cert en els municipis d’una dimensió petita o mitjana. Els poders locals no només poden ordenar i regular. També poden dialogar i pactar amb entitats, amb ciutadans o amb propietaris i usuaris del territori. Per tant, poden fer custòdia.

En aquest sentit hem de celebrar la iniciativa d’alguns ajuntaments catalans de vincular el 0,5% de la seva recaptació d’IBI per a finançar accions de conservació del medi natural del seu terme municipal. El passat dia 17 de febrer ens ho explicaven a l’Ajuntament de Maçanet de la Selva. Enhorabona. Crec que hem de difondre aquest exemple. Estem interessats en fer que se sàpiga i es comenti. I si d’altres ajuntaments segueixen aquest bon camí, les entitats de custòdia hi han de ser a prop per assumir un paper de col·laboradors lleials i de garants de bons resultats. Cal posar sobre la taula dels ajuntaments propostes d’actuacions de conservació de la natura i del paisatge. I cal oferir-los la garantia dels coneixements i el bon treball de les entitats de custòdia. Així, els ajuntaments poden oferir uns recursos modestos però amb la gran virtut de la continuïtat. I per la seva banda, les entitats poden aportar les idees justes per fer que l’aplicació d’aquests diners sigui eficient en termes de conservació real del medi natural.
Més, sobre...: sergi marí , opinió , ibi
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies