Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Gran participació a la Jornada "Com puc dinamitzar i implementar la custòdia del territori al meu municipi?”

Dimecres 29 Novembre 2017 - 18:31

La Jornada es va celebrar el passat 22 de novembre a Barcelona, gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i a la col·laboració de la Diputació de Barcelona
El passat 22 de novembre es va celebrar a l'Edifici del Vagó de la Diputació de Barcelona la Jornada "Com puc dinamitzar i implementar la custòdia del territori al meu municipi?", organitzada conjuntament entre la XCT i la Diputació de Barcelona, gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat
 
Els ens locals, com a administració més propera als ciutadans, poden tenir un rol important com a dinamitzadors i promotors de la conservació del patrimoni natural del vostre municipi a través de la custòdia del territori.
 
La Jornada, que va comptar amb més de 80 inscrits, i una àmplia representació dels agents locals, es va iniciar amb la presentació per part de Xavier Romero, de l'ajuntament de Granollers i Coordinador del Grup de Treball de Custòdia Municipal, que va exposar com la custòdia municipal esdevé una eina de consens per a la gestió municipal. En aquest sentit, els ens i les entitats locals disposen de característiques apropiades per al desenvolupament de la custòdia municipal: el bon coneixement del territori, la proximitat a les persones - especialment en municipis petits - , la capacitat de gestió integral i la disponibilitat de competències en àmbits com el medi ambient, l’urbanisme i el paisatge.

Tot seguit, va tenir lloc una taula d'experiències de custòdia municipal de la mà de tres ens locals: Marga Rodríguez, de l'ajuntament de Terrassa, Marta Miralles, de l'ajuntament de Sant Celoni i Oriol Armet, del Consorci de les Gavarres. Es van situar els principals reptes de futur per a la custòdia municipal, com són les bonificacions fiscals, la contribució econòmica a propietaris, els pagaments per serveis ambientals, etc.

Després de la pausa cafè, Ignasi Puig, de Fundació ENT, va fer una xerrada sobre com les ordenances fiscals poden esdevenir una eina per incentivar la custòdia, basada en l'estudi Identificació d’incentius a incloure a les ordenances fiscals dels municipis en matèria de custòdia del territori

Marc Vilahur, director de la Fundació Emys, i President de la XCT, va explicar com va néixer la iniciativa d'assignació del 0’5% de l’IBI a projectes de conservació de la natura del municipi. Va exposar la primera iniciativa nascuda a Maçanet de la Selva, l'any 2014, i la seva evolució fins l'actualitat, en que 6 municipis ja s'han sumat a la iniciativa. La seva exposició va venir seguida de la presentació de Margarida Feliu, alcaldessa de l'ajuntament de Viladrau que va explicar l'experiència al seu municipi, a on durant el 2017 han executat un projecte de 3.200 euros seleccionat per el Consell del Poble. 

Durant la Jornada vam tenir exposada la Biblioteca Mòbil del Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb llibres d'interès sobre custòdia del territori, que van ser de molt interès per als assistents.

Aquí us podeu descarregar les diverses presentacions de la Jornada!
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies