Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La custòdia del territori en les polítiques públiques

Dilluns 11 Desembre 2017 - 11:54

    
La necessitat de disposar d’una democràcia més viva i una política més participativa és una reivindicació social molt compartida actualment. Les últimes crisis econòmiques han demostrat que la gent ha de jugar un paper molt més central en la definició de les polítiques que els afecta. Doncs bé, la custòdia del territori és una de les eines que la política pot potenciar per fer possible que la societat civil organitzada tingui cura de la terra, ajudant així a l’administració a complir els objectius de conservació marcats.

L’èxit de la custòdia del territori a Catalunya es deu en gran part a l’esforç immens de les persones i les entitats que la porten a terme diàriament. Ara bé, una part significativa de l’èxit també es deu al recolzament que des de fa relativament pocs anys es rep des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Gran part d’aquest s’articula a través de línies de subvencions competides (p.e. Subvenció per la promoció i consolidació de la custòdia del territori a Catalunya) i amb recolzaments estructurals a projectes singulars.

El punt d’inflexió va ser l’octubre de 2008, quan el Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Xarxa de Custòdia del Territori van signar el Conveni de Creació de la Comissió per al Desenvolupament de la Custòdia del Territori a Catalunya, amb l’objectiu de contribuir a fer créixer la custòdia des del nivell institucional més alt possible. En la comissió hi participen 7 Departaments i la Xarxa de Custòdia del Territori. Aquest és un bon exemple de que amb voluntat política es poden impulsar polítiques ambientals tranversals i consensuades. Un dels grans èxits d’aquest últim any ha estat la regulació, pionera a Europa, del Contracte de Custòdia del Territori en el Llibre VI del Codi Civil de Catalunya.

Aquesta voluntat política d’impulsar la custòdia del territori i la implicació ciutadana en la conservació de la natura ha de tenir una continuïtat al llarg del temps si es vol disposar d’un tercer sector ambiental potent que pugui respondre als reptes ambientals als quals ens enfrontem. Actualment, moltes entitats de custòdia tenen dificultats per fer el salt a la professionalització i els cal un primer impuls econòmics i tècnic per fer un pas endavant.

Per això, impulsar incentius fiscals a propietaris i entitats de custòdia que compleixin uns estàndards de qualitat, marcats conjuntament per la Generalitat i la XCT i articulats al voltant d’un registre d’acords de custòdia, hauria de ser una prioritat del nou govern que sorgeixi de les eleccions del 21 de desembre.

Als EUA, l’aprovació d’un potent incentiu fiscals a l’impost de la renda d’aquells propietaris que signessin acords de custòdia a perpetuïtat (Conservation Easement Act) va significar pel moviment de la custòdia un salt qualitatiu sense precedents a la història. Actualment als EUA hi ha 1.700 entitats de custòdia registrades que tenen 5 milions de membres, mobilitzen 100.000 voluntaris anualment i gestionen aproximadament 15.000.000 d'hectàrees.

Des de la XCT emplacem a tots els partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions a continuar treballant per impulsar i consolidar un sector estratègic per a les polítiques ambientals com ha demostrat ser i és la custòdia del territori a Catalunya. 
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies