Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral segueix avançant!

Dimarts 12 Desembre 2017 - 10:39

El passat 15 de nov. els i les membres del GTCMiL es van trobar al Vendrell per a visitar l’espai natural de les Madrigueres i reunir-se per fer seguiment de les línies de treball del grup. 
 
El Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral busca consolidar-se poc a poc i ser una eina útil per a les entitats que treballen al medi marí i costaner. Els darrers anys hi ha hagut molts canvis en quant als membres i actualment com a nucli actiu tenim 9 entitats: Graëllsia, Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental que en porta la coordinació del grup, i les entitats Associació Mediambiental La Sínia, Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), Grup Ecologista del Vendrell (GEVEN), Fundació Catalana de l’Esplai., Submon, Paisatges Vius, Associació Posidònia 2021 i Fundació Privada Mar.
 

Actualment estem treballant en realitzar una sèrie de protocols per a facilitar la tasca de les entitats a l’hora de generar acords de custòdia marina i litoral, ja que treballem sempre en domini públic i això dificulta les gestions i els tràmits. A més a més estem fent un seguiment de l’avantprojecte de Llei d’Ordenació del Litoral que s’està preparant, ja que això pot alterar els acords que ja tenim i els futurs, i cal veure com podem encaixar la custòdia del territori en aquest context.

El passat 15 de novembre els i les membres del GTCMiL ens vam trobar al Vendrell per a visitar l’espai natural de les Madrigueres, que està en procés de renaturalització pel GEVEN. Estem molt contentes ja que va participar una quinzena de persones entre membres d’entitats, representants de la Diputació de Tarragona i la XCT, i veïnes interessades en el projecte. En Marc i en Ricardo del GEVEN ens van explicar la història de la mobilització ciutadana per a protegir aquest espai des dels seus inicis, i després ens van mostrar ll’indret començant per la zona costanera i acabant a la part més d’interior. Va ser molt interessant ja que a més vam trobar-nos amb el pastor que té allà tot l’any un grup d’ovelles, i ens va parlar de com veu ell l’espai de custòdia i com en pot sortir ell beneficiat de la custòdia i la recuperació d’aquest espai.

Durant el 2018 el GEVEN té previstes diverses actuacions, totes enfocades a recuperar hàbitats per espècies com el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) o el fartet (Aphanius iberus) com per exemple la creació de diverses llacunes costaneres, i endreçar l'ús públic per tal que la gent pugui gaudir de l'espai minimitzant l'impacte. No teniu moltes ganes de visitar ja aquest espai? Doncs tens sort ja que la visita va comptar amb la presència de la televisió del Vendrell i podeu veure el reportatge que ens van fer en aquest enllaç.

No coneixeu les Madrigueres? És una zona humida arran de mar al municipi del Vendrell, a la zona de Sant Salvador. L’espai ocupa unes 25 ha i és l’últim paratge lliure d’urbanitzacions arran de mar a la comarca del Baix Penedès i un dels pocs al litoral català on encara hi trobem garrofers i oliveres arran de mar. Aquest espai té diversos hàbitats d’interès comunitari, entre ells dunes movents del cordó litoral amb borró (Ammophila arenaria), dunes amb pradells dels Malcolmietalia, i bosquines i matollars meridionals de rambles, rieres i llocs humits (Nerio-Tamaricetea).
 


 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies