Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Resultats 2018 del Pla de Treball 2015-2020 del Departament de Territori i Sostenibilitat i la XCT per a la custòdia del territori

Divendres 1 Març 2019 - 13:02

El Pla de Treball 2015-2020 DGPA-XCT estableix les accions prioritàries per al desenvolupament i la institucionalització de la custòdia del territori al nostre país
El Pla de Treball 2015-2020 DGPA-XCT, promogut per el Departament de Territori i Sostenibilitat i elaborat amb el suport de la XCT, estableix 10 accions operatives, centrades en intensificar l’aliança i la concertació públic-privada, desenvolupar accions marc de promoció, suport i impuls de la custòdia i afavorir les bones pràctiques i la qualitat en la custòdia del territori. 

Les accions del Pla desenvolupades al llarg del 2018 han permès avançar en accions prioritàries de treball per al desenvolupament i la institucionalització de la custòdia del territori al nostre país. Trobareu informació detallada a l'informe de resultats que hem elaborat. 

A continuació, destaquem les accions del 2018 més rellevants:
 
- Procés de fusió entre la XCT i la XVAC: es va treballar per la consolidació de la fusió entre ambdues entitats, analitzant les millors opcions legals de fusió i dinamitzant un procés participatiu entre els membres per definir el nom, la missió i el sistema de quotes, entre d’altres qüestions. 

Formació sobre custòdia a representants de serveis territorials i gestors d’espais protegits del Departament de Territori i Sostenibilitat: El 12 de juny es va dur a terme una sessió formativa de custòdia dirigida a representants dels Serveis Territorials i gestors d’espais naturals per donar a conèixer les bases sobre el què és la custòdia del territori i es van exposar exemples d’entitats que fan custòdia en espais naturals protegits (Parcs naturals principalment) i en parcs que actuen o han actuat com a entitat de custòdia. 

- Jornada Anual XCT-XVAC: El 6 de novembre es va celebrar la Jornada Anual XCT-XVAC a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, en que van assistir 80 persones. La jornada s’inicià amb la conferència d’Unai Pascual (professor de la Fundació Ikerbasque i investigador del Basque Centre for Climate Change), que va posar de manifest quins són els valors de la natura tot analitzant el vincle emocional que hi tenim. La jornada continuà amb dos tallers de formació i debat paral·lels sobre custòdia agraria i finançament privat; una ronda de comunicacions curtes durant les quals es van presentar un total de 18 projectes i iniciatives d’interès per les entitats ambientals; i va acabr amb 4 tallers sobre voluntariat ambiental, gestió de dades de biodiversitat, eines tecnològiques per a entitats, i Xarxa Natura 2000 i entitats de custòdia.

- Setmana de la Natura: del 24 de maig al 5 de juny, es va celebrar la Setmana de la Natura, una iniciativa conjunta de la XCT i la XVAC que té per objectiu principal conscienciar la ciutadania de la importància de conservar el nostre territori. El projecte va comptar amb el rècord de 407 activitats repartides en les quatre províncies i amb la implicació de 248 organitzacions i la participación de 30.000 persones. I es va comptar amb diversos padrins com l’Ada Parellada, la Pilarín Bayés, en Francesc Mauri, Els Amics de les Arts i l’Albert Bosch. 

- Incentius fiscals per la custòdia del territori: es va establir un grup de treball composat per DGPA, XCT i Fundació ENT per a treballar les propostes d’incentius fiscals. El resultat d’aquest ha estat la presentació de 6 propostes d’incentius fiscals per la custòdia del territori a la llei d’acompanyament dels pressupostos.Paral·lelament, es va encarregar un estudi per incloure incentius fiscals de la custòdia del territori a les ordenances fiscals tipus de les diferents Diputacions.
 
- Reunió amb el President Quim Torra: El 30 de juliol, el President de Catalunya Quim Torra acompanyat de Ferran Miralles, Director General de Polítiques Ambientals i Josep Rius, Director de l’Oficina del President, van rebre a representants de la XCT i de l’O3sac per a tractar aspectes clau i reptes actuals per a la preservació del medi ambient i la conservació del patrimoni natural a Catalunya. 

- Promoció i difusió de la iniciativa del 0’5% de l’IBI a projectes de custòdia municipal: El 27 de setembre, es va organitzar un webinar per a informar de la proposta als ajuntaments de destinar el 0,5% de l’IBI a projectes de conservació de la natura.  Durant l’any 2018, 4 nous municipis s’han sumat a la iniciativa És el cas de Planes d’Hostoles, Rubí, Vilanova i la Geltrú i Montblanc. Amb aquests 4, ja són 9 els municipis que ho implementen. 

Jornada sobre finançament europeu per entitats de custòdia: es va celebrar el 3 d’octubre a Barcelona, amb l’objectiu de mostrar a les entitats de custòdia del territori i altres interessats, quines són les oportunitats presents i futurs que ofereix la Comissió Europea per a finançar projectes de conservació de la natura.
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies