Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Es presenta el Manifest de Sabadell ‘Per la gestió i la custòdia dels arbres i boscos’

Dijous 24 Novembre 2011 - 16:02

Avui dijous 24 de novembre té lloc a Sabadell la Jornada 'Els arbres, els primers custodis de la terra', emmarcada en l'Any Internacional dels Boscos.

Durant la Jornada es presenta el 'Manifest de Sabadell. Per la gestió i la custòdia dels arbres i boscos', un manifest consensuat per la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), el Centre de la Propietat Forestal de Catalunya i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona en la que es manifesta la voluntat de seguir generant accions per a la gestió sostenible i custòdia dels boscos de casa nostra.


Durant aquest any 2011 es celebra, impulsat per les Nacions Unides, l’Any Internacional dels Boscos, coincidint amb els 20 anys de la constitució del Centre de la Propietat Forestal de Catalunya, i amb els actes del  10è aniversari de la Declaració de Montesquiu, que significa la introducció de l’estratègia i les tècniques de la custòdia del territori a Catalunya.

Des de fa temps s’ha establert un diàleg entre els propietaris forestals, els silvicultors, l’administració forestal, els ens locals i les entitats de custòdia que ha donat interessants fruits. Per citar només alguns exemples: els acords de recuperació de prats en finques forestals per millorar els hàbitats per l’àguila cuabarrada en serres prelitorals, les adquisicions de drets de tala en reserves forestals al Pirineu o a les comarques de Girona, les actuacions d’adevesat, l’eliminació d’espècies forànies, i la recuperació de prats per a la millora de boscos degradats a l’Alta Garrotxa, la regeneració de suredes i pastures per la posada en producció d’activitats tradicionals a Les Gavarres, o les aclarides de millora en zones cremades i foment de la gestió silvopastoral a Montserrat.

Per tot plegat, aquest és un bon moment per fer una reflexió conjunta vers les relacions entre la propietat forestal privada i les entitats de custòdia (associacions, fundacions, ens locals i altres administracions) que promouen iniciatives voluntàries, fonamentades sempre en l’acord, a favor de la conservació dels valors naturals, paisatgístics i patrimonials dels ecosistemes.

Aquesta jornada de reflexió conjunta finalitzarà amb la lectura del “Manifest de Sabadell. Per la gestió i la custòdia dels arbres i boscos” un manifest consensuat per la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), el Centre de la Propietat Forestal de Catalunya i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona en el que es manifesta la voluntat de seguir generant accions per a la gestió sostenible i custòdia dels boscos de casa nostra.

Més sobre...: xct , custodia del territori , boscos
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies