Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

LLIBRE DEL MES: Informe RiusCat 2011

Dimarts 10 Gener 2012 - 17:38L’ Associació Hàbitats ha presentat l’Informe RiusCat 2011 – L’estat de salut dels rius i rieres de Catalunya – a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona. La principal conclusió és la constatació de  l’aturada de la millora en la qualitat dels espais fluvials.
L’Informe, fruit del treball de centenars de voluntaris i voluntàries ambientals d’arreu de Catalunya, evidencia una situació d’estancament de la qualitat dels rius i rieres de Catalunya al llarg dels últims anys. Malgrat això, l’horitzó marcat per la Directiva Europea Marc de l’Aigua estableix que l’any 2015 el conjunt de masses d’aigua ha d’assolir el bon estat ecològic.

Per tant, dit informe es presenta com  el punt de partida de la feina que encara s’ha de dur a terme els propers anys, no només per l’exigència de la Unió Europea, sinó també per l’exigència de la població catalana de millorar els nostres ecosistemes fluvials. Associació Hàbitats reclama que el medi natural no pot passar a un segon pla, tot i la conjuntura d’incertesa econòmica i social. L’entitat crida al compromís de tots els agents socials i institucionals a no deixar perdre la feina feta durant anys. Associació Hàbitats entén que aturar les inversions en aquest moment invalida les millores assolides i suposa el malbaratament dels recursos fins ara destinats.

En aquest sentit, els responsables d’Associació Hàbitats valoren molt positivament l’elevat nombre de persones voluntàries que participen en el Projecte Rius. Aquesta important participació social mostra com la població de Catalunya, manté tant  a títol personal o col•lectiu el seu compromís amb els ecosistemes fluvials.

En la conjuntura de crisi socioeconòmica actual, la feina que realitzen milers de voluntaris i voluntàries ambientals cada any pren especial rellevància. El reconeixement i suport en tots els aspectes de les diferents iniciatives de voluntariat ambiental reforça una societat cada cop més conscient i responsable vers el patrimoni natural i sociocultural, per tant, el voluntariat ambiental se situa com a garant de la conservació dels ecosistemas fluvials davant la crisi institucional

Finalment, Associació Hàbitats, mitjançant el Projecte Rius, reafirma el compromís per continuar treballant per la millora del medi i dels ecosistemes fluvials del país. Malgrat les adversitats, els 15 anys d’existència d’aquesta iniciativa de participació social i voluntariat ambiental són una bona mostra de la vitalitat del projecte. És paradoxal que en el moment en que el Projecte Rius gaudeix d’un major èxit social, vegi trontollar la seva continuïtat davant la manca de finançament.

Informe RiusCat 2011: http://projecterius.org/arxius/Informe_RiusCat_2011.pdf   

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies