Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Claus per al canvi: del tercer sector a la xct

Dimarts 5 Febrer 2013 - 16:51


Aquesta setmana s’han publicat un parell de reflexions sobre el futur del tercer sector, que analitzem en el context de la xct. Solucionesong apunta 5 qüestions clau del tercer sector pel 2013 i per la seva banda l’Observatori del Tercer Sector (OTS) reflexiona sobre la necessitat d’una forta reconversió dins el tercer sector.

S’apunta la necessitat d’aconseguir i gestionar complicitat social. La xct, amb els seus 160 socis, es una organització i un entorn en xarxa fort dins del seu sector, però més enllà tenim el repte d’implicar a sectors més àmplis de la societat, i encara que hem començat amb viulaterra.cat i les entitats de custòdia també es donen a conèixer per fidelitzar la ciutadania, som molt lluny d’on necessitem ser.  Complementàriament hem de generar competències relacionals a nivell intern, de personal, de voluntaris i d’òrgans de govern i altres col·laboradors. Hem de buscar llenguatges propers a la gent, i aprendre de missatges ben formulats, com per exemple els “Paisatges que alimenten” del GOB Menorca i l’IAEDEN. Tenim molts deures aquí.

També s’apunta al canvi de rol de l’administració, que serà menys motor i més col·laborador, si més no en quant a finançament. En el context de la custòdia del territori veurem quins són els aconteixements, doncs és evident que venim, i seguim, dins d’un procés d’intensa aliança público-privada amb la Generalitat de Catalunya, i que cal veure quin rol i posició prenem les diferents parts en els propers temps. En seguirem parlant d’aquest aspecte.

Les aliances i estructures compartides entre entitats han de ser claus a partir d’ara, generant estalvi, col·laboració, repartiment. I és clar que la xct com a entitat de segon nivell de referència en la custòdia del territori ha de tenir un paper clau en la millora de l’eficiència i l’estalvi en els costos de funcionament de les entitats. Però ens falta pràctica i mètode per això, n’hem d’aprendre i des d’ara ens obrirm al diàleg i la pluja d’idees compartides. Com ho hem de fer per apuntar bé i tenir èxit?

I finalment, haurem de mesurar més i millor l’impacte social, ambiental i econòmic de la nostra activitat, mostrant què aportem a la societat, tant en millores com en estalvis. Per a això treballem ja en nous sistemes d’indicadors per a les iniciatives de custòdia i seguim aplicant els indicadors a la tasca de la xct. Comunicar bé aquestes dades que ja anem recollint és clau.

L’OTS recomana començar per una adaptació d’urgència a curt termini, que ja estem fent tots per obligació de supervivència, seguida d’un canvi estratègic, que a la xct ha de ser el Pla de Futur que ara arrenquem.  I els recursos per a fer aquest canvi estratègic? Per sort comptem amb un equip, un òrgan de govern i uns membres compromesos, i un entorn de relacions, on xarxes com Ashoka, ISEP, i d’altres que afegirem properament, ens ajuden a confiar en la conversió cap a la xct del futur, amb totes les entitats de custòdia del territori al seu costat.

Xarxa de Custòdia del Territori

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies