Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Associació Hàbitats impulsa un nou projecte de custòdia del riu Congost a Les Franqueses del Vallès

Dijous 4 Juliol 2013 - 14:36

El projecte té l'objectiu de conservar i millorar un ecosistema fluvial catalogat com a espai d’importància comunitària dins la Xarxa Natura 2000.

Associació Hàbitats ha engegat un nou projecte de custòdia del territori al riu Congost al pas per Llerona (Les Franqueses del Vallès), amb l’objectiu de conservar i millorar un ecosistema fluvial catalogat com a espai d’importància comunitària dins la Xarxa Natura 2000. El projecte compta amb la participació de les entitats locals i la ciutadania en general.
 

Un espai fluvial singular i valuós
El riu Congost al pas per Les Franqueses del Vallès és un espai fluvial singular i valuós, ubicat a la plana agrícola del Vallès, que acull diversos hàbitats en bon estat de conservació molt representatius del paisatge fluvial de la plana al·luvial. Aquests hàbitats donen refugi a diferents espècies animals i vegetals autòctons d’elevat interès ecològic i social i amb un gran potencial de millora. Entre les espècies que s'hi poden trobar destaca la comunitat d’ocells, ja que més d’un centenar d’espècies nidifiquen o passen l’hivern a l’entorn del riu. L’àliga cuabarrada, el blauet, el corriol petit o l’abellerol són algunes de les aus que es poden observar fàcilment a l’època de nidificació i cria. Entre els mamífers, destaca la comunitat de quiròpters a les parets verticals del marge esquerre i l’emblemàtica llúdriga, capaç de remuntar el riu Congost i arribar més enllà del tram mig, on el riu discorre tranquil i s’eixampla.

El projecte previst segueix les directius de les adopcions del Projecte Rius: combinarà la intervenció professional amb l’acció i implicació del voluntariat i la ciutadania en la recuperació integral de les riberes del Congost, la potenciació i diversificació dels hàbitats i el fre de l’expansió de la flora exòtica.

El projecte referma la custòdia fluvial a la conca del Besòs

Aquest nou projecte de custòdia ha estat fruit de les diverses trobades entre Associació i agents locals durant els darrers dos anys, com l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès o el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs.

Associació Hàbitats és una organització de referència pel que fa la custòdia del territori. L'any 2012 l'entitat va signar el primer dret real de custòdia del territori amb fins de conservació a l'estat espanyol entre una associació sense ànim de lucre i un propietari privat.

El projecte de Les Franqueses del Vallès se suma a dos projectes més de custòdia a la conca del Besòs desenvolupats per Associació Hàbitats: l’adopció de la riera de Martinet a Aiguafreda i l’adopció del riu Tenes a Bigues i Riells, on també participen propietaris privats a través d’acords de custòdia del territori.

Gràcies a la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i al suport de Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, aquests projectes podran continuar creixent i desenvolupant-se durant els propers anys.

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies