Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Més de 70 entitats, col·legis professionals i universitats s'uneixen per aturar el deteriorament del patrimoni natural català

Dijous 3 Abril 2014 - 12:39

Els experts van posar de manifest, en una jornada celebrada dissabte a l’IEC, la degradació d’elements importants del patrimoni natural del país
Dissabte passat vam celebrar la  jornada «La conservació del patrimoni natural de Catalunya, problemàtica, anàlisi i oportunitats», amb l'assistència de cent-trenta experts i representants d’entitats, i a on es van presentar deu ponències que van servir per analitzar els reptes de la conservació de deu àmbits clau del patrimoni natural de Catalunya. Per mitjà d’exemples, es van posar de manifest els efectes negatius que han tingut el retrocés de les polítiques de conservació del medi natural, especialment la forta retallada de recursos econòmics i d’equips humans que s’hi destinaven.

Al final de la jornada es va presentar la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, que actualment ja compta amb l'adhesió de més de 70 entitats, col·legis professionals, universitats, etc. Es va acordar un període de 15 dies d'adhesions per les organitzacions, empreses i persones que no ho havien pogut fer. Un cop passat aquest període la Declaració es presentarà al Parlament i al Govern de la Generalitat.

El patrimoni natural constitueix un component essencial de la identitat de Catalunya, de la salut del territori i de la societat, i una font de serveis i oportunitats, de llocs de treball i d’activitat econòmica. Tot i això, les retallades del pressupost destinat a la gestió del medi natural, l’incompliment d’obligacions i disposicions legals o el desmantellament de les polítiques de conservació del patrimoni natural, entre d’altres, han portat Catalunya a una situació insòlita: si, fa vint anys, Catalunya destacava en positiu en el context espanyol quant a les polítiques de conservació del patrimoni natural, ara és a la cua en aspectes com el normatiu, la planificació i gestió i el compliment de la normativa vigent. El resultat: en els darrers anys, s’han perdut o degradat fortament elements importants del patrimoni natural del nostre país. En són un exemple la pèrdua d’ocells d’hàbitats esteparis, del corall en els hàbitats marins o la gestió dels Parcs Naturals. Els impactes en el medi natural han provocat, també, impactes negatius econòmics i socials, a més d’una pèrdua d’oportunitats de futur per a les poblacions locals més vinculades.

Malgrat la difícil situació econòmica actual, però, la situació es pot reconduir: s’han de aturar i corregir amb urgència les polítiques que menen al deteriorament del patrimoni natural del país, perquè això no suposi una debilitat per al país que volem i les generacions que vindran.

Així doncs, us animem a ADHERIU-VOS a la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, i al mateix temps en feu la màxima DIFUSIÓ possible entre la vostra base social i a les xarxes socials.

Al blog Defensa del Patrimoni Natural a Catalunya trobareu informació de les adhesions actuals, notes de premsa i notícies, informes i declaracions passades i el contacte per fer suggeriments o col·laborar.
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies