Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Projecte Rius escollit com a referència internacional en la conservació i millora dels rius

Divendres 30 Maig 2014 - 15:43

L’objectiu de la formació ha estat capacitar als assistents per a què puguin prendre exemple del Projecte Rius als seus països d’origen, adaptant-lo a les condicions mediambientals, socials i econòmiques.
Del 20 al 22 de maig ha tingut lloc a Barcelona un jornada formativa teòrica i pràctica sobre el Projecte Rius. Els destinataris de la formació han estat 29 representants de diferents països de la Mediterrània: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Marroc, Líban, Palestina i Tunísia. Els assistents provenien de l’administració pública, d’ONG’s, d’universitats i també d’empreses privades. La formació ha estat impulsada pel projecte internacional Horizon 2020 Capacity Building/Mediterranean Environment (CB/MEP, Desenvolupament de Competències/Entorn natural mediterrani), l’ONG WWF-MedPO i Assocació Hàbitats.

L’objectiu de la formació ha estat capacitar als assistents per a què puguin prendre exemple del Projecte Rius als seus països d’origen, adaptant-lo a les condicions mediambientals, socials i econòmiques.

La Iniciativa “Horizon 2020”, impulsada per la Unió Europea, pretén eliminar la pol·lució del Mediterrani a l'any 2020 i lluitar contra les fonts de contaminació que representen al voltant del 80% de tota la contaminació del mar Mediterrani: residus urbans, aigües residuals urbanes i la contaminació industrial.  Dintre d’aquesta iniciativa, el projecte CB/MEP conta amb un pressupost de 9.2 milions d’euros per a capacitar a persones clau que ajudin a aconseguir aquests objectius, tot això a través d’activitats formatives que inclouen conferències, tallers, congressos, etc.

El Projecte Rius ha estat escollit com un clar exemple d’èxit en la conservació i millora dels rius amb la participació social. De fet, ja es desenvolupa a altres punts  de la Península Ibèrica –Portugal, Cantàbria, Galícia, Madrid, El Bierzo-Laciana i la conca del Xúquer - i també a Bosnia-Herzegovina, en aquest cas gràcies a un conveni de col·laboració amb WWF- MEDPO dins del programa Across de Waters (A través de l’Aigua).

La primera jornada va ser tòrica, de presentació del projecte. Al dia següent els participants es van desplaçar fins Riells del Fai per fer una inspecció del Tenes i així conèixer la metodologia del Projecte Rius de forma pràctica. Seguidament dues adopcions del Projecte Rius, l’Hotel Molí de la Torre a Bigues, on van dinar, i el Congost al pas per Llerona, on van veure els resultats de les accions de restauració que els últims mesos s’han dut a terme. L’última jornada es va centrar en el debat conjunt i la presentació de propostes d’adaptació per part dels representats de cada país.

El resultat de la formació ha estat molt positiu, alguns dels assistents han qualificat al projecte de “cas d’èxit” i s’han mostrat interessats en aplicar aquest model als seus països, ja que “és un exemple a seguir a nivell social i ambiental”.

Imatges > Associació Hàbitats - Projecte Rius


Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies