Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Fons Andrena, primer fons privat de conservació de la biodiversitat de Catalunya, recolzarà 3 projectes d’alta prioritat

Dilluns 28 Juliol 2014 - 15:52

Un comitè d’avaluació, format per 6 expert, ha fet la tria entre els 18 projectes presentats. 

 
El Fons Andrena, creat per la família Gallés i administrat per la Xarxa de Custòdia del Territori, ha convocat una línia d’ajuts amb l’objectiu de finançar projectes entorn de sistemes d’aigües continentals o ecosistemes aquàtics.
 
El passat mes de juny es va reunir a Barcelona, el comitè d’avaluació del fons, format per persones del món científic, acadèmic i de la conservació:
 
- Esperança Gacia, investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC, especialista en hidròfits i ecologia de plantes aquàtiques.
- Salvador Grau, Cap del Servei de Planificació i Gestió de l’Entorn Natural.
- Xavier Quintana, investigador de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona i director de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis.
- Albert Ruhí, investigador post-doc de la Arizona State University, especialista en ecologia aquàtica.
- Joandomènec Ros, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans.
- Anna Gallés, fundadora del Fons Andrena.
 
El comitè va valorar sobretot que els projectes seleccionats contribuïssin a la conservació d’espècies i hàbitats prioritaris a escala de Catalunya.
 
El projecte guanyador ha estat la “Recuperació de llacunes litorals per a la conservació del samaruc a L’Ametlla de Mar”, gestionat per Paisatges Vius i el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
 
Té com a objectiu la restauració de llacunes de gran interès pel fartet (Aphanius iberus) i el samaruc (Valencia hispanica), dues espècies de peixos que es troben molt amenaçades per la degradació dels seus hàbitats. El samaruc és una espècie considerada en perill crític d’extinció segons la UICN.
 
L’alt nivell dels projectes presentats ha propiciat l’ampliació de la dotació pressupostària prevista inicialment, i que ara ascendeix a un total de 55.029 euros. Aquesta ampliació ha permès recolzar, parcialment, dos projectes ubicats a la serra de l’Albera (Alt Empordà):
 
La “Conservació i restauració de zones humides de l’Albera”, gestionat per la Societat Catalana d’Herpetologia. Aquest projecte abasta actuacions diverses en una regió de gran riquesa d’amfibis i rèptils; entre altres, incideix en la reducció de la mortalitat d’individus en diversos punts negres detectats.
 
I el “Seguiment, gestió i recuperació de basses temporànies i prats inundats a la finca vitivinícola de Can Torres”, gestionat per IAEDEN i Universitat de Vic. Aquest projecte ha estat seleccionat per l’extraordinari valor de conservació que tenen les basses temporànies de l’Albera.
 
El Fons Andrena, primer fons privat de la conservació de la biodiversitat a casa nostra, neix de la inquietud davant l'escenari actual on la conservació i la recerca sobre el medi natural han patit importants reduccions pressupostàries.
 
En paraules dels seus fundadors, "Andrena és un petit gra de sorra des del qual impulsar projectes entorn la conservació del medi natural a nivell local, gestionats per entitats de la societat civil i recolzats en el coneixement científic."
 
Consideren que “és important que les empreses i persones que s’ho poden permetre, s’impliquin amb la seva societat”. I per això és obert a la participació de persones, empreses o institucions que es vulguin sumar a fer-lo créixer.
 
Per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i component del comitè d’avaluació del fons Andrena, “implicar-se directament en la conservació de la natura, com fa Andrena, és una de les millors actuacions que es poden fer per al medi ambient, que és el nostre entorn natural. Cal felicitar la família Gallés per aquesta iniciativa, i recolzar-los per tal que pugui seguir practicant-la en el futur. La natura (i els seus amants) els ho agrairem.”
 

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies