Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El conseller Vila signa el pla de treball 2015-2020, que preveu invertir 2.7 MEUR per impulsar la custòdia del territori a Catalunya

Dimecres 3 Juny 2015 - 10:48

- Se centrarà en intensificar l’aliança i la concertació públic-privada, desenvolupar accions marc de promoció, suport i impuls de la custòdia i afavorir les bones pràctiques i la qualitat.

- Des de la creació de la Xarxa de Custòdia del Territori la Generalitat hi ha col·laborat a través de diferents projectes i iniciatives, invertint-hi prop d’1,8 milions d’euros.


 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la presidenta de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), Montserrat Barniol, van signar ahir la tarda el pla de treball 2015-2020 per a la custòdia del territori a Catalunya. El document mostra el compromís de la Generalitat de seguir treballant per a la promoció i la consolidació de les polítiques a favor de la biodiversitat i del patrimoni natural, un cop acabat l’anterior pla de treball (2011-2014). Per fer-ho, té previst destinar-hi 2,7 MEUR en sis anys. Dues terceres parts correspondran a subvencions per a la contractació de tècnics experts i la resta, a l’assignació anual establerta en el conveni de col·laboració amb la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).
 
El pla consta de 3 objectius específics i 10 accions operatives, centrades en intensificar l’aliança i la concertació públic-privada, desenvolupar accions marc de promoció, suport i impuls de la custòdia i afavorir les bones pràctiques i la qualitat en la custòdia del territori.
 
Per impulsar la concertació entre els sectors públic i privat, es treballarà per desenvolupar mesures contractuals de dret civil que facilitin l’establiment d’acords de custòdia, es desenvoluparà la figura d’entitat de custòdia com a gestora de finques de titularitat pública, i s’afavorirà la presència d’organitzacions de custòdia en òrgans consultius i de participació del Govern. També s’analitzarà la possibilitat d’aplicar mesures fiscals i econòmiques que afavoreixin aquesta activitat. En concret, possibles desgravacions i incentius per als propietaris de finques amb acords i l’estudi d’instruments financers públics de suport. A més, es fomentarà l’actuació dels ens locals com a entitats de custòdia.
 
El text signat ahir la tarda està orientat, a més, a afavorir la contribució de la XCT en el procés d’elaboració de la Llei de la Biodiversitat i el Patrimoni Natural, a promocionar l’economia verda, i a augmentar la implicació ciutadana amb la natura i l’abast territorial de la custòdia al nostre país.

          
 
La custòdia del territori i la xct
La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.
 
La Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.
 
La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).
 
Persona de contacte: Sandra Carrera, scarrera@custodiaterritori.org - 93 886 61 35 o 605.56.11.37 

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies