Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Les propietats terapèutiques dels boscos madurs: una eina per a la seva protecció

Dijous 3 Desembre 2015 - 10:37

Sobretot en les cultures orientals, es troba molt arrelada la idea que els boscos madurs o vells proporcionen beneficis per la salut, i a Catalunya ja s'han realitzat estudis mèdics que confirmen els seus beneficis sobre la salut física i psicològica.
Sobretot en les cultures orientals, es troba molt arrelada la idea que els boscos madurs o vells proporcionen beneficis per la salut: una passejada o “bany de bosc” pot contribuir a disminuir l’estrès (regulació del nivell de cortisol), disminuir la pressió arterial i la glucosa en sang, o fins i tot augmentar l’activitat dels limfòcits i la quantitat de proteïnes anticancerígenes intracel·lulars, així com pal·liar el dolor a les persones amb fibromiàlgia (segons estudis mèdics duts a terme al Japó, a Corea del Sud i als Estats Units i, darrerament, a Catalunya).

En els últims anys, i amb el triomf del concepte de serveis ambientals dels ecosistemes, sembla que les propietats terapèutiques dels boscos madurs també s’estan fent el seu lloc en la cultura occidental.
Accionatura i la Universitat de Girona, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, la Diputació de Girona i la Fundación Biodiversidad, han iniciat la creació d’una xarxa d’itineraris forestals terapèutics a la província de Girona amb l’objectiu de promoure el benestar de la seva població, conservar els romanents de bosc madur d’aquest territori i fomentar el turisme de salut. Els promotors de la xarxa d’itineraris han elaborat, juntament amb EFE Verde un vídeo informatiu sobre els boscos madurs terapèutics. El podeu veure al següent link:
https://www.youtube.com/watch?v=FHmy6bTliB4&feature=youtu.be

Per compaginar la protecció d’aquests boscos madurs amb els interessos dels seus propietaris, els promotors d’aquesta iniciativa plantegen la creació d’acords de custòdia. Per exemple, per comprar els drets de tala o posar un preu al servei ambiental que aquests boscos proporcionen.

Aquesta xarxa d’itineraris pels boscos terapèutics forma part del projecte Sèlvans d’Accionatura, que vol preservar els boscos madurs de Catalunya, i ha trobat en les seves propietats terapèutiques una oportunitat per calar el missatge de la necessitat de conservar-los. Si voleu conèixer més sobre el projecte Sèlvans i contribuir a la protecció dels boscos madurs de Catalunya, trobareu més informació a:
http://accionatura.org/coneix/comunicacio/actualitat/noticies/article/480-seguiment-20-mesos-desplegament-programa-selvans

Podríem dir, doncs, que el contacte amb la natura, i amb una natura de qualitat, ens aporta benestar físic i emocional, i existeix la creença que la manca de contacte amb la natura de la societat moderna és una de les causes de moltes de les malalties actuals: estrès, depressió, i altres malalties físiques i emocionals. Fins i tot, a la manca de contacte amb la natura se li ha adjudicat el nom de “TRASTORN DEL DÈFICIT DE NATURA”. En aquest sentit, us recomanem un article molt interessant que ha publicat Limnos (Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany), que podeu trobar a:
http://www.limnos.org/el-trastorn-per-deficit-de-natura-larticle-de-lham-del-desembre-2015/

En el vostre temps lliure, invertiu en salut i aneu a fer una passejada pels boscos de Catalunya i re-connecteu amb la natura!
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies