Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La Setmana de la Natura finalitza amb 232 activitats i 15.000 participants!

Dijous 9 Juny 2016 - 14:06

La Setmana de la Natura va finalitzar el diumenge 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, amb un balanç de dades molt positiu. Us en fem un resum!
Del 27 de maig al 5 de juny, Catalunya ha celebrat la Setmana de la Natura, una iniciativa conjunta de la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya. La Setmana ha comptat amb 232 activitats per la conservació de la natura i el medi ambient de la mà de 175 organitzacions (associacions, fundacions, ens locals, empreses, etc.), que han comptat amb la participació de més de 15.000 persones en actes molts diversos.

Les activitats
Les 232 activitats que ha ofert la Setmana de la Natura han estat molt diverses: excursions i visites guiades, activitats de voluntariat, cursos i jornades tècniques, exposicions i documentals, tallers, etc. La tipologia d'activitat més comuna han estat les excursions i visites guiades, seguit dels tallers, cursos i activitats de voluntariat.

La Setmana ha tingut presència a 39 de les 42 comarques catalanes, essent la comarca amb més activitats el Barcelonès (37), seguida d'Osona (18) i el Tarragonès (18). Les comarques on no hi ha hagut activitat són la Cerdanya, el Ripollès i el Segrià. Pel què fa a les demarcacions territorials, on han tingut un paper important els "coordinadors territorials", Barcelona ha estat la demarcació amb més nombre d'activitats (83), seguida de Girona (38), Catalunya Central (34), Tarragona (32), Terres de l'Ebre (23), Lleida (13) i Alt Pirineu i Aran (9).

Tipologia d'organitzacions
Un altra dada interessant que hem extret és que de les 175 organitzacions que heu fet possible la Setmana, hem notat un increment del nombre d'Ajuntaments i ens locals que han participat a la Setmana. També, hi ha hagut un lleuger increment del nombre d'empreses (que han organitzat activitats gratuïtes en motiu de la Setmana) i d'escoles verdes.

 
Moltes gràcies a totes les entitats que heu organitzat activitats per la Setmana de la Natura, que us hi heu implicat, i que l'heu fet gran i exitosa!


Els braçalets verds solidaris #setmananatura: un èxit
Enguany s’ha obsequiat a tots els participants a les activitats de la Setmana de la Natura amb un braçalet verd solidari #setmananatura, de cotó natural i fet amb la col·laboració de MaresMon, una entitat solidària sense ànim de lucre que treballa amb dones en risc d'exclusió social. Les xarxes socials s'han inundat de fotografies amb les polseres verdes expressant el compromís de tots els participants amb la natura i la seva conservació. N'hem fet un petit resum a l’àlbum del Facebook de la Setmana.
Els braçalets també han contribuit a incrementar la vinculació de les persones a la Setmana i taambé han servit per fer un càlcul força exacte del nombre de participants a la totalitat de les activitats que s'han ofert. Per això, podem dir que la Setmana ha comptat amb més de 15.000 participants!

La campanya "Recuperem 50 fonts!" ha assolit el seu objectiu
Durant tota la Setmana i en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny 2016), hem promogut la campanya “Recuperem 50 fonts!”, aquests petits ecosistemes d’aigua dolça que formen part del patrimoni cultural local i que agrupen persones al seu voltant. L’objectiu de la campanya era recuperar 50 fonts de Catalunya, ja sigui des de la vessant natural com social, i ho hem aconseguit!
A més, durant la campanya hem comptat amb la col·laboració de 3 entitats que han contribuït a donar-li un valor afegit: l'ACA ha col·laborat elaborant un decàleg de bones pràctiques per a la recuperació de fonts; el projecte De Font en Font ha col·laborat intensament convidant les escoles a participar de la iniciativa amb una bona acollida; i el projecte "1000 punts d'aigua" també ha posat el seu granet de sorra fent 10 recomanacions per afavorir la biodiversitat a les fonts.


Les activitats destacades
El 27 de maig, en Josep Gordi va presentar el seu llibre “Tornar a la Natura” com a inauguració de la Setmana, i va convidar els assistents a gaudir d’una passejada per la Fageda d’en Jordà.

El 3 de juny, l'aventurer Albert Bosch va oferir una apassionant  xerrada solidària en la que va expressar com va passar de ser un consumidor de natura a ser un eco-aventurer i ambaixador de la natura en el món de l'esport i l'empresa. Durant la xerrada es van recaptar 300€ de donatius que es van donar al projecte més votat de la campanya "Jo sóc donant ambiental", el Projecte Rius, d'Associació Hàbitats.

El 4 de juny, va tenir lloc el Bioblitz del Parc Ecohistòric del Pont del Diable (Tarragona), on les famílies van conèixer la biodiversitat local catalogant espècies d'insectes, líquens, amfibis, etc. Acompanyats de científics i especialistes, així com del music Eduard Costa (guitarra del Amics de les Arts) i de l'alcalde de Tarragona, més de 150 persones han pogut apreciar la riquesa de l'entorn i entendre la necessitat de preservar-lo i cuidar-lo.

Per tancar la Setmana de la Natura i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny vam organitzar la Festa #SetmanaNatura a Riudarenes (Girona), una festa familiar amb activitats de natura i actuacions musicals que va comptar amb la participació de més de 600 persones.

Aparicions a mitjans de comunicació destacades
Enguany, la Setmana de la Natura ha aparegut en alguns mitjans de comunicació rellevants d'àmbit català. La setmana del 23 al 26 de maig, la secció "Control Claret" amb Laia Claret del Matí de Catalunya Ràdio va oferir cada dia un reportatge a 4 entitats ambientals: Animal Latitude, Associació Mediambiental la Sínia, Fundació Vincles i Acciónatura; on van parlar de cadascun dels seus projectes i de les activitats que havien organitzat per la Setmana de la Natura. Aquesta aparició a la ràdio una setmana abans de l'inici de la campanya ha estat molt positiva i n'ha reforçat àmpliament la difusió, no només de la Setmana sinó del tercer sector ambiental en general. A continuació podeu escoltar el podcast del dimecres 25 de maig, amb en Lluís Pagespetit i el projecte De Font en Font:
 

També destaquem la col·laboració del programa Solidaris de Catalunya Ràdio, amb Adrià Bas, que va retransmetre el programa en directe el dia 4 de juny des del Bioblitz al Parc Ecohistòric del Pont del Diable a Tarragona. 1 hora de programa on es va parlar de diversos temes i de la necessitat de conservar la natura en un entorn de ciència ciutadana immillorable. A continuació en podeu escoltar el podcast:
 

La Setmana de la Natura és una iniciativa conjunta de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), i comptem amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”.
Més sobre...: setmana natura , viu la terra
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies