Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Les entitats ambientals a l'acte institucional del Dia Mundial del Medi Ambient amb el president Puigdemont

Dijous 9 Juny 2016 - 13:22

El Palau de la Generalitat va acollir el 6 de juny la celebració institucional pel Dia del Medi Ambient, amb la presència del president Carles Puigdemont i un gran nombre d'entitats ambientals.
 
Text > Noticia publicada al Xarxanet.org el passat 7 de juny

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat lluïa ben ple el vespre del 6 de juny, quan el conseller de Territori i Sosteniblilitat, Josep Rull va obrir l'acte amb un discurs que repassava els 25 anys de polítiques ambientals de la Generalitat de Catalunya. Una aposta decisiva, ja que, en paraules del conseller "un país amb polítiques ambientals avançades ens fa més competitius".

Donant testimoni d'aquesta evolució, hi va ser la veu del doctor Ramon Folch, qui, sense oblidar la tasca que continua pendent per assolir una relació més sostenible entre societat i natura, va fer un degut reconeixement a la feinafeta des de la creació del pioner Departament de Medi Ambient, el 1992 a càrrec del conseller Vilalta, posant l'exemple dels temps d'absència de depuradores sobre els rius, a l'actualitat a punt de ser inaugurada la depuradora número 500.

Alba Cabañas de Foment del Treball, va reclamar la transversalitat de les qüestions ambientals, la necessitat de parlar-ne des de qualsevol àmbit i disciplina, sense perdre el rigor i a cientificitat.

Marc Vilahur, director de la Fundació Emys i president de la Xarxa de Custòdia de Territori, va expressar la necessitat de entendre la relació de societat i medi des d'una visió no antropocèntrica, centrada exclusivament al "treure profit dels recursos naturals, sinó entenent les persones com a membres del conjunt ecològic".

Vilahur va emfatitzar la importància del tercer sector, de les entitats ambientals i els seus projectes respectuosos amb el medi, així com de la gran participació ciutadana. La ciutadania és el factor decisiu que ha d'impulsar el canvi, i ser exigent amb les administracions i les empreses, en paraules de Vilahur.

              

"La Setmana de la Natura" i "Jo sóc donant ambiental"

El moment audiovisual de l'acte el van aportar els vídeos que presenten la Setmana de la Natura i Jo sóc donant Ambiental, les dues campanyes de conscienciació i participació ciutadana impulsades per les entitats del tercer sector ambiental.

"Jo sóc donant ambiental" convida a les persones a conèixer els projectes per la cura i millora del medi ambient que duen a terme les oeneges catalanes, i vincular-se com a donant de temps, és a dir col·laborant com a voluntari/a ambiental, o donant suport econòmic.

L'spot de  La Setmana de la natura explica la connexió amb la natura i com les agressions a ella afecten el nostre benestar, però també com podem actuar amb el "poders" del voluntariat ambiental i l'acció ciutadana. La Setmana de la Natura va concloure el dia 5 de juny, amb un gran èxit de participació. Marc Vilahur, va comunicar públicament que la Setmana va comptar amb una participació de més de 14000 persones, amb 230 actes de la mà de 175 entitats i organitzacions, al llarg del territori català. Ramon Folch va recollir el missatge de la Semana recordant com, efectivament, la nostra salut depén directament de la salut de la natura.

Joventut compromesa

Els dos joves Alba i Nacho, participants del projecte europeu "Tinguem cura del planeta", no van dubtar en expressar la importància dels coneixements rebuts a través de la seva trajectòria escolar a les Escoles Verdes, que els ha permés entendre la sostenibilitat i adquirir un compromís amb el medi ambient. Van reclamar una major visibilitat dels projectes i iniciatives sostenibles, perquè, tal com van expressar "són  molts i des de molts indrets d'Europa".

President Puigdemont: "Estimar el país és cuidar la seva natura i els seus paisatges"

L'acte va concloure amb les paraules del president que va expressar la idea de que estimar un país significa també cuidar la seva natura, el seu paisatge, i valoritzar els seus elements naturals i les especificitats, i així, "un país que s'estima a si mateix, és un país enormement atractiu de cara al món".  

En les properes generacions, en paraules del president, la riquesa d'un país serà avaluada tenint en compte també els criteris ambientals.

         

Música i polseres #setmananatura

El jove grup The CrabApples va oferir un petit concert de pop rock als presents, que lluíen els braçales de la Setmana de la Natura en  els polses, tal com testimonien les nombroses fotografies de l'acte.

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies