Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Nou acord de custòdia entre la Fundació Catalunya - La Pedrera i l'APNAE

Dijous 2 Novembre 2017 - 10:49

L’objectiu és desenvolupar accions conjuntes destinades a obtenir una gestió efectiva i participativa per a la conservació de diversos espais de l'Alt Empordà. 
Text i imatges > Nota de premsa enviada per APNAE

La «Fundació Catalunya- La Pedrera» i l’APNAE «Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà» han signat un conveni de col·laboració o acord de custòdia del territori per les finques propietat de la fundació de MIG DE DOS RIUS, LA RUBINA, LES CLOSES DE MORNAU I TER VELL.

L’objecte d’aquest acord de custòdia és desenvolupar accions conjuntes destinades a obtenir una gestió efectiva i participativa per a la conservació dels espais de Mig de Dos Rius, La Rubina, Les closes de Mornau i El Ter Vell, així com la sensibilització sobre els seus valors naturals i paisatgístics. Així, aquest acord de custòdia s’emmarca en les finalitats de la fundació de “preservació, conservació, restauració, recuperació i defensa dels terrenys, espais i paisatges que es considerin convenients, així com la seva fauna i flora”.

Aquestes finques són clarament un reservori de biodiversitat situats a les zones d’aiguamolls empordanesos i que formen part de la Xarxa Natura 2000 pels seus destacats valors naturals i interès de conservació, que a més ofereixen un espai per al gaudi i observació de la natura pels visitants.

La primera activitat conjunta organitzada en el marc d’aquest recent signat acord de custòdia del territori és la jornada de voluntariat a Mig de Dos Rius (Sant Pere Pescador) el proper diumenge 12 de novembre de 10-13h per a col·laborar amb les tasques de neteja de les caixes niu i de manteniment de l’espai. Així com també participar en definir propostes de gestió de l’espai.

Més informació sobre les finques objecte de l’acord de custòdia:
 
- La finca anomenada «Mig de Dos Rius», situada al marge esquerra del riu Fluvià a 1,5 km de la seva desembocadura, dins del terme municipal de Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà. Té una extensió d’unes 10 ha, i està inclosa dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. A la finca podem trobar diversos hàbitats: bosc de riera, al costat del riu Fluvià, que constitueix una bona zona de cria per a aus com l’oriol o el picot verd; més a l’interior trobem un prat dall amb gran diversitat florística.

- La finca anomenada «La Rubina», composada per diverses closes, de camps de conreu inundables i pastures que es troben separades les unes de les altres per fileres d’arbres, amb espècies pròpies dels boscos de ribera, com els verns, salzes, oms i àlbers. El conjunt és un hàbitat de gran interès florístic, exemplificat per la presència de diverses espècies d’orquídies, i idoni per a una destacada varietat d’espècies d’ocells, algunes d’escasses com el gaig blau.

- La finca anomenada «Les Closes de Mornau», una closa típica de la plana empordanesa formada per prats inundables i recs, separats per tanques d’arbres. La riquesa florística i l’abundant i diversa fauna ornitològica sumen l’interès naturalista als valors paisatgístics de l’espai. El conjunt és un hàbitat idoni per a espècies escasses com el gaig blau i la més abundant cigonya blanca, així com per a molts ocells migradors i hivernants, entre els quals destaquen els limícoles, la cigonya negra o rapinyaires com la rara àliga cridanera grossa, que té aquí un dels escassos punts de presència regular a tota la península Ibèrica.

- La finca anomenada «El Ter Vell», una zona humida costanera formada per un antic braç del riu Ter, avui transformat en el canal conegut com a Rec Vell. El seu origen data de mitjan segle XIX, quan la desembocadura del riu va ser desviada. El conjunt està format per una zona d’antigues llacunes, ara cobertes per materials arenosos, llims i graves, i dues llacunes costaneres, d’aigües lleugerament salobres i d’una fondària màxima de dos metres. L’aportació d’aigua dolça prové de l’aqüífer de la plana del Ter i dels canals de rec, que són depurats biològicament a la finca de la Fundació. L’entorn és una zona inundable poblada per canyís.

Per a més informació podeu contactar amb:
- APNAE: Tel. 972454672
apnae@apnae.org

- Premsa Fundació Catalunya La Pedrera:
Tel. 93 214 25 39
Maria Escoda Tel. 93 214 25 34 / 620 28 17 64
premsa@fcatalunyalapedrera.com
 


Imatge 1 > Mornau. Autor Joan Morales
Imatge 2 > Mig de Dos Rius. Autor Joan Morales
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies