Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Les jornadas estatales de custòdia, un bon moment per fer xarxa

Dimecres 14 Novembre 2018 - 13:12

     
Els dies 8, 9 i 10 de novembre part de l’equip tècnic de la XCT vam participar a les Jornades Estatals de Custòdia del Territori organitzades pel Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio (FRECT) sota el títol “Un paso más en la consolidación de la conservación participativa de la naturaleza”.

Aquestes jornades serveixen com a espai per conèixer els projectes que s’estan duent a terme arreu del territori de l’Estat, així com per compartir les inquietuds, eines i coneixements per fer custòdia.

Pel que fa a la vessant relacional, destaquem que aquest any la dinamització de les jornades ha estat força trencadora respecte de l’habitual formalitat d’aquest tipus de trobades. Dues persones de Simbiosi – Espai ambiental van posar un toc d’humor i van fomentar la interacció entre els assistents, ja que durant les jornades es van fer diverses dinàmiques participatives en les que, fent fora la vergonya, els participants vam trencar barreres i vam poder desenvolupar idees conjuntes.

A les pauses  i els dinars, hi va haver força espai per a fer xarxa i poder parlar amb molta de la gent assistent a les jornades. I tot va ser més fàcil amb un bon servei de càtering amb criteri ambiental.

En relació amb les matèries que es van treballar a les jornades, vam poder constatar que els temes candents per a la custòdia del territori a Catalunya ho són també a la resta de l'Estat, com ara la creació d'un registre d'acords de custòdia o la necessitat de tenir indicadors per avaluar els resultats dels projectes.

També es va evidenciar la necessitat de consolidar una xarxa a nivell estatal que representi i abordi les necessitats de les diferents entitats de l’Estat, perquè a la pràctica es detecten problemàtiques o experiències que són comunes entre les entitats, i que el fet de poder-les compartir ajudaria a minimitzar esforços i a optimitzar-los. Ara bé, durant les jornades es va remarcar que falta coordinació perquè no hi ha recursos suficients per alliberar tècnics que facin aquestes tasques, que a l’actualitat a nivell estatal es fan majoritàriament de manera voluntària. En aquesta línia, també falta establir lligams forts amb les administracions públiques autonòmiques i estatals perquè hi hagi una certa estabilitat en els pressupostos de les entitats.

Els grups de treball temàtics, però, no van poder avançar tant com ens hauria agradat durant les jornades, degut a la quantitat de gent, a la heterogeneïtat de visions i punts de partida dels participants i al poc temps que s'hi va poder dedicar. Aquests grups, però, seguiran funcionant a distància a través dels documents de treball que s’estan elaborant.

En definitiva, de les jornades n’hem sortit contents al veure que es respirava un bon ambient i que s’han pogut enfortir els lligams entre les entitats participants. També n’hem marxat amb ganes de participar per assolir els reptes de futur que s’han marcat, encaminats cap a una major coordinació i interrelació entre les xarxes i entitats de custòdia d’arreu del territori de l’Estat. 

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies