Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El cicle “Salut i Natura” acaba amb una declaració final

Dilluns 4 Març 2019 - 16:55

La declaració està oberta a l'adhesió de tothom, tant organitzacions com persones. 
El cicle de debats “Salut i Natura” -que ha tingut lloc al Palau Macaya d’octubre del 2018 a gener del 2019- ha donat com a fruit la Declaració sobre la interdependència entre Salut i Natura a Catalunya, que posa en valor la contribució fonamental de la natura en la salut de les persones.

La declaració constata que la natura ens aporta beneficis insubstituïbles per a la nostra salut i benestar, no només en aspectes físics, sinó també psicològics i fins i tot espirituals. També parteix de la idea que necessitem una natura saludable, per tenir una vida saludable, ja que la nostra salut coexisteix amb la salut del planeta. El propòsit central del document és una aliança entre organitzacions que treballem per la salut de la natura i la salut de la societat.


Taula intersectorial “Salut i Natura”

Un cop acabat el cicle, la declaració pretén donar continuïtat i, sobretot, concreció als resultats de tot el debat generat. Proposa impulsar iniciatives estables de diàleg i col·laboració entre organitzacions de l’àmbit de la conservació i de la salut, principalment una Taula intersectorial “Salut i Natura” de Catalunya, formada per administració, societat civil organitzada, sector empresarial i la recerca en aquest camp.

La missió de la taula és afavorir el treball col·lectiu, transversal i transdisciplinari, i consensuar i emprendre una estratègia comuna a Catalunya sobre la interdependència entre la salut de la societat i la de la natura. Un cop constituïda, la Taula valorarà i prioritzarà les aportacions recollides al llarg del cicle “Salut i Natura”, que s’han agrupat en 7 objectius estratègics i 29 línies de treball.


Adherir-vos a la Declaració

És una declaració oberta. Des de la XCT animem a tothom a adherir-se i a treballar conjuntament per la conservació de la natura, sota el prisma de la salut. És un document viu, però a l’inici del mes de març, els signants ja som 74 organitzacions dels 4 sectors i 89 persones adherides. Entre les organitzacions que donen suport a la declaració, tant el Departament de Salut com el Departament de Territori i Sostenibilitat la van subscriure en la jornada de cloenda del cicle, i la recent adhesió explícita de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat ha estat una bona notícia. Celebrem també l’adhesió de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i de centres de recerca pioners en aquest àmbit com són ISGlobal o l’ICTA. També ens sembla especialment significativa l’adhesió del Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona, de l’àmbit de la salut aplicada.


L’experiència pionera escocesa

La Declaració es va presentar el 30 de gener passat a la jornada final del cicle  "Natura és salut. Reptes de futur per a Catalunya".
En la conferència inaugural, Pete Rawcliffe de l’Scottish Natural Heritage (agència pública dedicada a la gestió i conservació del patrimoni natural escocès) va explicar l’Scotland’s natural health service. Aquest servei es basa en una estratègia de col·laboració estable entre el patrimoni natural escocès, el departament de salut i altres departaments del govern escocès. Té per objectiu aconseguir un canvi en l’ús de solucions basades en la natura per aconseguir resultats en la salut de la població, i mostrar que el patrimoni natural d’Escòcia és un recurs que pot ajudar a abordar part dels problemes de salut actuals.

En l’acte de cloenda, Josep Maria Mallarach, com a membre de la Comissió d'ètica de la XCT, va presentar públicament la Declaració sobre la interdependència entre Salut i Natura a Catalunya i va convidar a entitats públiques, socials i privades a adherir-s’hi públicament i “a sumar esforços per desenvolupar sinergies positives per a la nostra salut i la de la nostra terra”.

En aquest sentit, el filòsof Jordi Pigem va reivindicar un canvi de valors de l'ésser humà vers la natura, abandonant la relació de domini actual per una relació d'aprenentatge mutu, el que implica també un canvi en el nostre paradigma de salut. A més, la jornada va servir per emmarcar la interrelació entre la salut la natura en l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de la mà del director del CADS, Arnau Queralt.

Per últim, Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, van expressar el seu suport a la Declaració.

Trobareu tota la documentació del cicle, tant les jornades enregistrades com les ponències a la pàgina del cicle de debats “Salut i Natura” a la web de la XCT, ara Xarxa de Conservació de la Natura. També podeu seguir els continguts publicats a Twitter amb #salutnatura.

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies