Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

VIDEO DESTACAT: Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc!

Dijous 16 Maig 2019 - 15:02

El vídeo es centra en la temàtica de la Setmana de la Natura d'enguany: les espècies exòtiques invasores. 

El lema de la Setmana Natura 2019 posa l’èmfasi en la problemàtica de les espècies exòtiques invasores a Catalunya, ja que representa la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món, just després de la destrucció d’hàbitats naturals (segons la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Per conscienciar sobre la problemàtica, s'ha editat el següent vídeo: 
Les espècies exòtiques o al·lòctones són aquelles que s’introdueixen en un medi del qual no són originàries. Sovint arriben al nou medi a través de la intervenció humana. La globalització ha promogut una expansió de les vies de comunicació i un augment exponencial del nombre de moviments diaris de persones i mercaderies, fet que ha comportat un ritme creixent d’introducció d’espècies.

Malgrat que l’arribada d’espècies al·lòctones no para d’augmentar, no tots els éssers vius són capaços d’establir-se en un nou entorn de forma prou efectiva, pel que no totes les introduccions es consideren invasions. La petita part de les espècies exòtiques que arriben a superar les diferents etapes d’introducció, establiment i expansió en un nou ecosistema és aquella que considerarem fauna o ­flora invasores.

Normalment les invasores són espècies generalistes, s’adapten fàcilment a qualsevol ambient i tenen un gran potencial reproductor. Un altre factor clau és l’estat en què es troba l’hàbitat on s’introdueixen: els ecosistemes complexos i amb una elevada biodiversitat són menys susceptibles a les invasions biològiques.

Aquestes espècies interfereixen en la dinàmica natural del lloc nou i hi desencadenen canvis ecològics que suposen una amenaça per a la diversitat biològica autòctona.

Catalunya és una de les àrees amb més concentració d’espècies exòtiques d’Espanya i Europa. L’elevat grau d’humanització del paisatge, la densitat de població i els constants moviments de persones i mercaderies faciliten l’arribada d’aquestes espècies, mentre que la suavitat del clima mediterrani en promou l’establiment.
 
Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc!

I nosaltres, què podem fer?

La prevenció és la millor eina que tenim per aturar les espècies exòtiques invasores.
 
1. No contribuir a escampar espècies invasores ja instaurades al medi natural.
2. No alliberar o plantar espècies exòtiques al medi natural.
3. No comprar ni adquirir mascotes ni plantes ornamentals invasores. Informa’t de quines són al reial decret 630/2013.

Participa en la prevenció o control de les espècies invasores durant la Setmana Natura 2019!

Xarxa d’alerta: especiesinvasores.tes@gencat.cat
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies