Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Comunicat del Grup de Natura Freixe - Perilla la gestió de la Reserva Natural de Sebes de Flix i la continuïtat del Grup Natura Freixe

Dijous 12 Març 2020 - 11:20

La incapacitat de les administracions per garantir els recursos que assegurin al GNF un finançament estructural posen en perill la continuïtat tant de les tasques que es realitzen com a entitat gestora de la Reserva de Sebes com de la pròpia organització en cas de no trobar solucions i compromisos immediats.
 

El Grup de Natura Freixe ha emès el següent comunicat, amb data 9 de març, relacionat amb la situació actual en la que es troba l'entitat. També el podeu consultar en PDF.

COMUNICAT
PERILLA LA GESTIÓ DE LA RESERVA NATURAL DE SEBES DE FLIX I LA CONTINUÏTAT DEL GRUP NATURA FREIXE

 
La incapacitat de les administracions per garantir els recursos que assegurin al GNF un finançament estructural posen en perill la continuïtat tant de les tasques que es realitzen com a entitat gestora de la Reserva de Sebes com de la pròpia organització en cas de no trobar solucions i compromisos immediats.

Flix, 9 de març de 2020

Han transcorregut 30 anys des de la fundació del Grup Natura Freixe (GNF) com a entitat sense ànim de lucre involucrada en la conservació dels espais naturals més propers i amb una clara voluntat i visió de divulgació i d’educació ambiental cap a la comunitat en un entorn singular i de fort caràcter industrial durant els quals s’han organitzat campanyes de difusió, plantades d’arbres, xerrades, concursos de fotografia, sortides, campanyes de neteja...

Sens dubte, però, l’activitat més coneguda i amb un major impacte és la gestió de la Reserva Natural de Sebes, que començà amb l’impuls del GNF i que amb el pas del temps ha comportat l’assumpció d’una important responsabilitat econòmica i social prenent la decisió de contractar el personal necessari i qualificat per garantir la protecció i la conservació de la Reserva, esdevenint el gestor de l’espai i un pioner en la custòdia del territori. D’aquesta manera, pel que fa a les actuacions i activitats més destacables:
  • s’ha garantit la conservació dels valors naturals de la Reserva facilitant-ne un ús públic;
  • s’han organitzat noves activitats de descoberta, així com lúdiques i, fins i tot, esportives;
  • s’ha impulsat la creació del Camp d’Aprenentatge (centre educatiu) amb més de 4.000 alumnes atesos per cada curs escolar que continua oferint sortides d’un dia i estades de dos a quatre nits a l’alberg Vilar Riu de Baix;
  • s’ha creat una marca d’oli verge extra ecològic al voltant de la finca Mas de Pitoia i una cervesa artesana amb l’Anjub (la Lutra) amb el regust de la menta i la regalèssia tant properes a la Reserva.
  • s’ha prestat assessorament alguns ajuntaments de l’entorn i el GNF ha estat contractat per realitzar múltiples actuacions.
  • s’han signat acords de custòdia que fan que el GNF sigui el gestor de més de 700 hectàrees.
El resultat ha estat la generació d’una oferta turística i educativa de primer ordre que ha desembocat en una creixent activitat econòmica associada a la gestió i conservació de la natura.

Malgrat els èxits en la gestió dels valors naturals i en l’ús públic i educatiu de la Reserva, els reconeixements i premis atorgats al GNF i el retorn econòmic i social de les inversions realitzades a la població, no s’ha aconseguit un model de funcionament que garanteixi els recursos humans i materials necessaris.

Així doncs, els recursos s’han obtingut participant en convocatòries d’ajuts, establint convenis anuals amb administracions i també formalitzant contractes de serveis que porten associats incerteses i, sovint, retards en pagaments. Com a conseqüència, per fer front a les responsabilitats econòmiques i socials adquirides, el GNF ha d’assumir uns riscos impropis per la naturalesa, esperit i finalitat de l’entitat.

Després de més de 30 anys de vida del GNF i de més de 20 gestionant Sebes, la Junta Directiva ha constatat que:
● L’entitat té actualment una plantilla d’11 persones per desenvolupar les tasques que requereix la gestió de la Reserva Natural de Sebes així com per tirar endavant 27 actuacions o projectes que es corresponen amb diferents línies d’ajuts i subvencions; el projecte realitzat fins al moment ha estat molt ambiciós però alhora compromès amb els ideals dels estatuts del GNF i generador d’una activitat econòmica molt significativa i necessària per al nostre territori (més de 3’5 MEUR generats en últims 12 anys de forma directa).
● Ara mateix els ingressos estructurals per mantenir l’equip mínim de personal (6 persones) i despeses de materials, cobreixen menys del 50% d’aquesta despesa, la resta s’ha d’obtenir de nous projectes (subvencions, ajuts, convenis...) que representen més càrrega de feina i incerteses en la seva convocatòria, cobraments, etc.
● Alguns membres de la Junta Directiva actual han hagut d’assumir responsabilitats financeres i econòmiques a títol personal derivades de la gestió ordinària de la Reserva.
● La continuïtat de la gestió de Sebes per part del GNF no és possible sense una visió estratègica a mig-llarg termini així com un pla de gestió compartit amb les administracions competents, que incorpori la generació d’activitat econòmica, molt necessària al nostre entorn.
● El model de finançament de Sebes està esgotat i requereix de forma absolutament imprescindible que es garanteixin els recursos econòmics, humans i materials necessaris, assegurant a l’entitat gestora unes condicions financeres estables i segures.

Per tot plegat, la Junta del GNF dimitirà en la propera assemblea no sense abans haver informat i traslladat a la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Flix i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre la preocupació i el malestar de la Junta, les conseqüències que podria tenir la desaparició del GNF i la invitació a arribar a un consens sobre el futur de la Reserva. En les darreres setmanes s’han mantingut contactes amb responsables del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya com a responsables de la gestió dels espais naturals, que ens han traslladat el seu suport i que estan cercant fórmules que resolguin el finançament estructural per entitats com la nostra que fa feines substitutòries de l’administració en la gestió i conservació de la biodiversitat als espais naturals.

No obstant, el GNF vol destacar el suport al llarg dels any de les diferents administracions, fundacions, entitats, particulars i voluntaris per poder finançar i realitzar tots els projectes i activitats que han permès no només la tasca de divulgació i conservació sinó també la generació de llocs de treball.

Més informació:
info@freixe.cat977 26 51 12
www.freixe.cat
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies